"În această etapă, piaţa financiară, ce aduce riscuri politice şi de încredere în mediul afacerilor, rămâne flexibilă. Gospodăriile şi companiile continuă să genereze consum şi să facă investiţii. În spatele acestui fenomen poate fi văzută scăderea riscului de deflaţie în economiile avansate şi în China, precum şi condiţiile de finanţare extrem de favorabile din zona Euro (cu excepţia Portugaliei şi a Greciei)", se spune în comunicat. 

Această revenire marcantă a încrederii în economiile avansate şi în redresarea economică din ţările în curs de dezvoltare (previziuni: Rusia +1, Brazilia +0.4%) au determinat Coface să actualizeze prognoza economică de creştere la nivel mondial la +2,8% şi pe cea a comerţului mondial la +2,4% (după 1% în 2016). 

Republica Cehă şi Letonia, integrate în lanţul de producţie european, vor continua să înregistreze o creştere destul de susţinută în acest an şi vor beneficia de o evoluţie ascendentă a investiţiilor publice. Republica Cehă beneficia de o dinamică a vânzărilor solide de maşini în UE. 

Israel îmbină o creştere solidă, cu niveluri scăzute, cu niveluri scăzute ale şomajului şi inflaţiei. 

Mozambic este în continuare retrogradat la E, 'risc extrem', din cauza ameninţărilor grave aduse la adresa stabilităţii politice şi a situaţiei în ceea ce priveşte incapacitatea de plată a ţării. 

"În ceea ce priveşte sectoarele, metalele au reprezentat, în ultimii trei ani, un risc mare, indiferent de regiune, însă îmbunătăţirile în ceea ce priveşte această situaţie au început să se facă simţite. Creşterea producţiei de metale încetineşte în China, în timp ce preţurile au o tendinţă ascendentă, impulsionate de un nivel ridicat de activitate în industria construcţiilor şi a automobilelor în SUA, precum şi a îmbunătăţirii acestor sectoare în Europa de Vest. Impunerea tarifelor vamale pentru produsele din oţel din China a oferit un răgaz producătorilor din domeniu, aflaţi în Europa şi America Latină. În acest context, Coface actualizează evaluările sectorului de la "risc foarte ridicat" la "risc ridicat" în America Latină condusă de Brazilia şi de Asia, aflată în curs de dezvoltare, în special datorită creşterii cererii interne din China", conform comunicatului. 

Cu toate acestea, în America Latină, şi în special în Brazilia, există o tendinţă pozitivă în industria construcţiilor datorită scăderii rapide a ratelor dobânzilor băncii centrale, şi bineînţeles, a industriei energetice, în ciuda incertitudinilor în ceea ce priveşte proiectele de investiţii. Riscul acestor sectoare s-a îmbunătăţit şi se află la un nivel "ridicat'. 

În Franţa, industria construcţiilor se află la un nivel de "risc mediu", beneficiind de o revenire a pieţei, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor şi mecanismelor de stimulare fiscală. Marea Britanie se confruntă cu o stagnare în ceea ce priveşte cumpărăturile făcute de gospodăriile afectate de inflaţie, ceea ce explică retrogradarea riscului pentru sectorul retail al ţării, la gradul 'ridicat'. 

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: