Interdicţia pentru Coca Cola urmează să intre în vigoare la 21 decembrie a.c.."Această decizie se combină perfect cu sfârşitul calendarului Maya şi va fi parte a festivităţilor dedicate sfârşitului capitalismului şi începutul unei vieţi culturale adevărate", a declarat ministrul bolivian de externe David Choquehuanca.

Această zi, potrivit acestuia, va însemna sfârşitul erei de egoism şi de separare a popoarelor. "Data de 21 decembrie ar trebui să însemne sfârşitul băuturii Coca Cola şi începutul mocochinchi (o băutură din piersici). În plus, tot atunci se va produce o aliniere a planetelor pentru prima oară în ultimii 26.000 de ani, iar acest lucru nu poate semnifica decât sfârşitul capitalismului şi începutul comunitarismului’, a adăugat şeful diplomaţiei boliviene.

Ca motiv oficial de interzicere a producerii Coca Cola pe teritoriul Boliviei, autorităţile de la La Paz au invocat grija pentru sănătatea naţiunii şi conservarea patrimoniului cultural.

În acelaşi timp, din 2010, în Bolivia se produce o băutură carbogazoasă, preparată pe baza frunzelor adevărate de coca, sub numele de Coca Colla. Aceasta este comercializată în sticle cu etichete care sunt foarte asemănătoare celebrei băuturi americane. La producţia băuturii respective sunt folosite frunzele de coca cultivate în oraşul Cochabamba din Bolivia, unde se află cele mai multe culturi ilegale de coca.

După retragerea McDonald’s, Bolivia devine a doua ţară din America Latină după Cuba unde nu vor exista restaurante fast-food ale acestei reţele. Experţii invocă un eşec de marketing şi economic al acestei companii în Bolivia. În cei 14 ani cât de când McDonald’s s-a implantat în Bolivia, reţeaua nu şi-a câştigat popularitatea, în parte din cauza conservatorismului şi obiceiurilor gastronomice ale localnicilor.
Sursa: Agerpres