Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) obligă The Rompetrol Group (TRG) să plătească acelaşi comision, de 2%, ca în oferta de preluare, pentru acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) cumpărate luni direct de la Bursă.

CNVM a emis joi un aviz care prevede că orice acţiune cumpărată într-o ofertă de preluare, chiar şi direct de la bursă, este considerată ca fiind achiziţionată în cadrul ofertei respective şi ofertantul trebuie să plătească acelaşi comision, de 2% din valoarea titlurilor.

„Orice achiziţie de acţiuni emise de societatea vizată, realizată pe piaţa de capital, de către ofertant şi persoanele cu care acţionează în mod concertat, pe perioada de derulare a ofertei, se subsumează rezultatelor ofertei publice de cumpărare/preluare”, potrivit documentului.

În urma deal-urilor de luni, CNVM ar fi urmat să încaseze un comision cu 4,7 milioane lei (1,1 milioane euro) mai mic decât în cazul în care toate titlurile ar fi fost preluate prin ofertă, întrucât pentru acţiunile achiziţionate de la bursă comisionul care revine Comisiei este mult mai redus faţă de cel aferent ofertei. Pentru tranzacţiile derulate la bursă CNVM percepe un comision de 0,08% din valoarea operaţiunilor, iar pentru ofertele de preluare încasează 2% din valoarea titlurilor subscrise.

The Rompetrol Group a început luni oferta de preluare la Rompetrol Rafinare, iar în prima zi a cumpărat direct de la bursă mai multe pachete de acţiuni ale companiei, la un preţ de 0,075 lei, respectiv cu 1,2% peste cel din ofertă. În oferta de preluare grupul a propus câte 0,0741 lei pentru fiecare titlu pe care nu îl deţine. Oferta este intermediată de divizia de brokeraj a BRD şi urmează să se încheie la 12 martie.

Prin tranzacţiile negociate, grupul a preluat 65,45% din titlurile vizate în ofertă, adică 15,7% din toate acţiunile Rompetrol Rafinare. Astfel, participaţia sa a crescut de la 76% la 91,7%, pentru 248,4 milioane lei.

CNVM a suspendat marţi acţiunile Rompetrol Rafinare de la tranzacţionare la bursă, până la aprobarea noului preţ din ofertă.

The Rompetrol Group este controlat integral de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan.

Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde lei, divizat în 21,099 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.