Deputatul punctează faptul că susținerea pentru aceste modificări a venit imediat în Senat prin două puncte favorabile, dar și din partea specialiștilor în domeniu și presei. Acesta menționează că acest proiect face parte dintr-un pachet mai mare de debirocratizare și transparentizare format din șapte proiecte de lege.

„Continuăm debirocratizarea societăților comerciale.

USR a simplificat deja înființarea și viața firmelor prin Legea 102/2020, și am promis că vom continua să debirocratizăm. Noul proiect pentru simplificarea legii societăților comerciale face exact asta.

În România, ca orice altă operațiune simplă, transferul părților sociale este un calvar din cauza statului.

În primul rând, orice transfer este suspendat cel puțin 30 de zile de la publicarea în Monitorul oficial. Da, ați citit bine. Peste tot în Europa, transferul părților sociale are loc chiar în data contractului. În România, după depunerea contractului la Registrul comerțului, aștepți publicarea în Monitor, apoi încă 30 de zile. În practică, minimul de 30 de zile prevăzut de lege poate însemna 45-60 de zile.

Lucrurile nu se opresc aici, însă. Se poate depune o opoziție care suspendă transferul până la soluționarea ei definitivă la tribunal și apoi la curtea de apel. Asta înseamnă luni de zile, sau chiar peste un an. Cine face aceste opoziții? ANAF. Inclusiv pentru creanțe de 5 lei. Absolut toate sunt respinse în instanță. De ce? Fiindcă deciziile ANAF sunt oricum executorii, nu este nevoie de aprobarea instanței ca să le pună în executare. Tot ce se întâmplă este că se pierd luni de zile și sute de mii de lei din banii contribuabililor pe aceste proceduri.

La fel ca interdicția ridicolă de a fi asociat unic în mai multe SRL-uri, eliminată de USR prin Legea 102, și în cazul ăsta există un mod relativ ușor de a ocoli problema. Însă antreprenorii nu ar trebui să fie nevoiți să facă 3 operațiuni complicate, costisitoare și de durată pentru a realiza un singur lucru simplu care în alte țări se face direct.

Aceste obstacole birocratice fără sens sunt exact genul de reglementări sufocante care plasează România la sfârșitul clasamentelor pentru ușurința cu care poți face afaceri.

Vă spuneam că reacțiile din mediul privat la Legea 102 au fost extrem de pozitive. De data aceasta, susținerea a venit aproape imediat, prin două puncte de vedere favorabile înregistrate la Senat, precum și reacții în presă. Profesioniștii consideră că eliminarea acestui termen este nu doar benefică, ci absolut necesară.

Suntem de acord, și o să luptăm în continuare să facem schimbările de care economia României are nevoie.

Proiectul face parte din pachetul de debirocratizare și transparentizare anunțat (https://cutt.ly/PaHEdch). Dacă vreți să citiți întreg proiectul de lege, puteți să o faceți aici: https://cutt.ly/Op72SyR.

De asemenea, dacă doriți să susțineți adoptarea acestui proiect, puteți transmite opinia și sugestiile voastre la adresa infopub@senat.ro cu acest formular: https://cutt.ly/naY50tA”, a transmis Claudiu Nasui pe pagina sa de Facebook.