Ministerul Economiei are de plătit 870 de milioane de lei din anii trecuţi către beneficiarii Start-Up Nation, întrucât acest program a fost derulat fără a exista banii necesari, a declarat, joi, ministrul Claudiu Năsui, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Economiei are datorii de 870 de milioane de lei

“Prioritatea a fost să plătim din urmă. De exemplu, pe Start-Up Nation avem datorii din urmă, de ani de zile, de 870 de milioane de lei, programe începute şi nebugetate. În condiţiile acestea, focusul nostru a fost să găsim bani pentru măsurile de ajutor covid, din fonduri europene, măsura HoReCa, şi a fost să plătim din urmă pentru Start-Up Nation, pentru care am deblocat foarte multe fonduri”, a spus Năsui, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, nici pentru Măsura 2 din banii destinaţi IMM-urilor nu a existat finanţare până acum.

“În ceea ce priveşte Măsura 2, săptămâna aceasta am fost la Ministerul Fondurilor Europene pentru a avea discuţii cu ministrul Cristian Ghinea pentru a găsi bani ca să deblocăm din plăţile pentru Măsura 2, întrucât măsurile au fost pornite fără a avea acea finanţare europeană, iar sarcina noastră acum este să plătim banii care au fost promişi. Întâi să-i găsim, apoi să-i plătim”, a continuat Năsui.

El a arătat că firmele mici şi mijlocii vor putea beneficia de un miliard de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

“Am solicitat un miliard de euro, pe care înţeleg că-l vom primi, tocmai pentru o schemă în care ajutăm foarte multe IMM-uri prin scheme de garantare a creditului, când îţi iei credit îţi garantează statul 100%, 80%, dobânda subvenţionată, chiar zero, după care să ai o componentă de grant doar dacă îţi îndeplineşti anumite obiective”, a declarat ministrul.

Statul trebuie să despăgubească firmele

Claudiu Năsui a transmis marți, 20 aprilie, că statul este cel care ar trebui să despăgubească firmele pentru toate efectele ulterioare ale închiderii afacerilor din cauza pandemiei cauzată de noul coronavirus.

Declarațiile ministrului au fost făcute în cadrul videoconferinţei „Piaţa de Capital – Bursa în anul crizei sanitare şi al incertitudinilor economice”, organizată de profit.ro

„O societate liberă, în sensul liberal al termenului, deci una care este bazată pe proprietatea privată şi respectul proprietăţii private, trebuie să aibă totuşi şi pârghiile prin care să se apere de evenimente externe, cum ar fi război sau o pandemie. În contextul acesta, în care măsurile sunt liberticide, îşi găsesc o justificare măcar temporară.

De asemenea, lucruri de tipul scheme de ajutor de stat şi altele de genul acesta – subvenţii – îşi găsesc justificarea în faptul că au un caracter de despăgubire. Faptul că statul este cel care a obligat întreprinderi să se închidă înseamnă să statul este cel care cumva ar trebui să fie acolo ca să le despăgubească pentru toate efectele ulterioare ale acelei închideri.

Practic, este un fel de aplicare a principiului “Poluatorul plăteşte”, cel care a închis plăteşte şi acesta este statul român. Sunt fanul ideii ca aceste despăgubiri să fie date cât mai mult sub formă de facilitate fiscală, pentru că atunci ele cumva se vor regăsi pentru toată lumea, fără birocraţie, fără să trebuiască să bugetăm, să aşteptăm bani, să avizăm, să aprobăm, să luăm dosare la puricat”, a declarat Claudiu Năsui.