Centrul Vechi al Capitalei, 2019. Un amalgam de contraste care îi captivează pe cei peste 2 milioane de turiști care vizitează anual Bucureștiul. Restaurante și baruri ticsite împart strada cu clădiri părăsite, cu geamuri sparte și un echilibru șubred, de pe ale căror fațade îți sare în ochi bulina roșie care anunță, dramatic, încadrarea de risc seismic.Peste 30 de clădiri din Centrul Vechi sunt, și în 2019, în în clasa I de risc seismic, potrivit listei actualizate furnizată în noiembrie 2018 de Primăria Capitalei. În decembrie 2018, 18 oameni au fost evacuați dintr-o clădire de pe strada Franceză care începuse să se prăbușească. Majoritatea acestor clădiri sunt construite în anii 1800, sunt declarate monument-istoric și au o valoare de patrimoniu colosală. Primăria Capitalei face pași mici și greoi în direcția conservării acestor bucăți de istorie. În prezent, în Centrul Vechi sunt deschise, potrivit PMB, 40 de șantiere. Alte clădiri au fost cumpărate de investitori privați, iar în astfel de cazuri lucrurile se mișcă mai repede pentru că există un interes direct pentru repunerea în folosință cât mai rapid. Legea îi obligă și pe investitorii privați, și pe autorități să păstreze caracteristicile estetice ale clădirilor-monument istoric, astfel că fiecare imobil restaurat și redat orașului relevă o bucată fascinantă de istorie și cultură. Un exemplu îl găsim pe Strada Doamnei, nr. 12. După 15 ani în care a stat în paragină, o clădire monument-istoric  construită din 1886 a fost scoasă la lumină și transformată într-un hotel Hilton, iar astăzi este una din principalele atracții din Centrul Vechi.  

15 ani în paragină

La intrarea în Centrul Vechi, la intersecția dintre strada Doamnei și strada Smârdan, s-a deschis, în urmă cu un an,  un hotel Hilton Garden Inn. Clădirea de șapte etaje atrage atenția prin arhitectura care îmbină elemente specifice sfârșitului de secol XIX și detaliile moderne, din sticlă, de la etajele superioare. Greu de crezut, dar între anii 2000 și 2015, această clădire a fost în paragină, o pată neagră pe harta turistică a Capitalei și loc de adăpost pentru oamenii străzii. În decembrie 2015, atunci când investitorii lituanieni de la Apex Alliance Hotel Management au început lucrările de consolidare, clădirea era într-o stare avansată de degradare. Directorul Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, Irina Semaca, spune că lucrările de reabilitare au fost complexe, dată fiind încadrarea imobilului în categoria monument-istoric clasă B. ”Lucrările au început în decembrie 2015, într-o clădire total nefuncțională, și s-au încheiat pe 22 decembrie 2017, odată cu inaugurarea hotelului. Echipa de arhitecți a respectat imaginea de ansamblu a clădirii inițiale și a restaurat elemente extraordinere de arhitectură interioară și exterioară”, explică Irina Semaca. Scara monumentală de la parter, cu coloane maiestuoase, dar și vitraliile de la etajul 1, au fost recondiționate și păstrează frumusețea detaliilor originale de la 1886. Tot la parter se găsește o încăpere, transformată acum în sală de conferințe, cu tavan de sticlă și ornamente metalice originale.

 

133 de ani de poveste

Clădirea din strada Doamnei 12 a fost proiectată și construită în anul 1886 de către arhitectul maghiaro-german Adolf Lang pentru a deveni Palatul Societății de Asigurări ”Naționala”. În anul 1917, clădirea este consolidată și extinsă. I se mai adaugă trei noi etaje și, din punct de vedere arhitectural, împrumută din stilul art deco, specific vremii. Ornamentele originale de la 1886 sunt păstrate însă. În anii 30, când România traveresează o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic, aici își au sediul o mulțime de comercianți. În anul 1937, alături de societatea de asigurări ”Naționala”, în clădire mai funcționau avocați, agenți de bursă, blănăria Klar Iosef & Fiu, magazinul de brânzeturi Lica, o brutărie, un magazin de perdele, trei cerealiști, magazinul de cuie Costinescu, drogheria Tetu Dionisie, croitoria Broadwey Schwartz, un birou WARNER BROS First National și alte câteva firme. După cel de-a doilea Război Mondial și venirea comuniștilor la putere, începe declinul. În 1947, clădirea este naționalizată de către statul comunist. La cutremurul din martie 1977, clădirea este serios avariată. După Revoluție, în 1992, devine sediul Băncii Țiriac. În anul 2000, este complet abandonată timp de 15 ani.  

2 ani și de 22 de milioane de euro 

A fost nevoie de 2 ani și 22 de milioane de euro pentru a scoate clădirea din Doamnei 12 din uitare și pentru a o reda bucureștenilor. Irina Semaca spune că și astăzi, la un an de la deschidere, hotelul este ”vizitat” de bucureșteni obișnuiți cu imaginea deplorabilă a clădirii și curioși să vadă cum s-a transformat. ”E un loc cu poveste, care trezește amintiri. La un moment dat, ne-a vizitat un domn care ne-a povestit că soția sa a fost economistă și a lucrat aici, pe când era Ministerul de Comerț”, povestește directorul Hilton Garden Inn.  Reacția turiștilor străini care se cazează în hotel este, de asemenea, foarte bună, mai ales din partea clienților business care vizitează  constant Bucureștiul și sesizează ușor diferențele. ”Sunt foarte încantați de schimbările în bine și țin să ne spună. Iar eu, ca director de hotel și locuitor la Bucureștiului, mă mândresc cu asta. Astfel de acțiuni de reabilitare schimbă radical imaginea pe care turiștii și-o formează atunci când vizitează Bucureștiul. Și mă bucur că povestea clădirii continuă și că este asociată cu numele Hilton pentru că , la rându-i, acest brand s-a definit, de-a lungul anilor, prin faptul că a creat mai mult decât locuri de cazare, a creat un impact pozitiv asupra societății, pe tot globul. Sunt mândră că și hotelul pe care îl conduc contribuie la acest efect Hilton”, adaugă Irina Semaca.

 

Peste 2 milioane de turiști în 2018

Peste 2 milioane de turiști au vizitat Capitala în 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Iar numărul celor care aleg să viziteze Bucureștiul crește de la an la an. Turiștii sunt atrași de evenimentele culturale și festivaluri, dar și de viața de noapte din Centrul Vechi, principalul punct de atracție mai ales pentru turiștii străini. ”În plus, Bucureștiul este zonă sigură și ieftină comparativ cu alte capitale din Europa occidentală, iar acestea sunt motive în plus în alegerea destinației de vacanță pentru clienții leisure”, explică Irina Semaca.