Conform previziunilor indicelui Cisco Visual Networking privind traficul global de date mobile pentru perioada 2011 – 2016, traficul de date mobile la nivel mondial va creşte de 18 ori în următorii cinci ani, ajungând la 10,8 exabytes pe lună – adică o rată de rulare anuală de 130 exabytes – până în 2016.

Creşterea puternică preconizată pentru traficul mobil se datorează, în parte, unei creşteri anticipate a numărului de dispozitive mobile conectate la internet care va depăşi numărul locuitorilor pământului (conform estimărilor, populaţia lumii va ajunge la cifra de 7,3 miliarde în 2016; sursa: Organizaţia Naţiunilor Unite). În perioada 2011−2016, Cisco estimează o creştere a traficului global de date mobile de trei ori mai mare decât cea a traficului global de date fixe.

Previziunile indică o rată de rulare anuală de 130 exabytes a traficului de date mobile, echivalentă cu:

– 33 miliarde DVD-uri.
– 4,3 cvadrilioane de fişiere MP3 (muzică/audio).
– 813 cvadrilioane de mesaje text (SMS) prin serviciul de mesaje scurte.

Un exabyte este o unitate de informaţii sau stocare pe calculator egală cu 1 cvintilion de bytes.

Această creştere a traficului de date mobile reprezintă o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 78% pe întreaga perioadă previzionată. Cantitatea incrementală de trafic care se adaugă internetului mobil doar între 2015 şi 2016 este de aproximativ trei ori mai mare decât dimensiunea estimată a întregului internet în 2012. Iată tendinţele care determină aceste creşteri semnificative:

Mai multe conexiuni mobile

În 2016 vor exista peste 10 miliarde de dispozitive mobile conectate la internet, inclusiv module maşină-la-maşină (M2M) – depăşind populaţia lumii estimată pentru momentul respectiv la aproximativ 7,3 miliarde. (O aplicaţie M2M înseamnă folosirea reţelelor wireless pentru actualizarea panoului digital. Acest lucru permite agenţiilor publicitare să afişeze mesaje diferite în funcţie de momentul zilei sau ziua săptămânii, precum şi introducerea rapidă a modificărilor mesajelor la nivel global, cum ar fi modificările preţului carburanţilor).

Dispozitivele mobile au o putere tot mai mare, fiind astfel capabile să consume şi să genereze un trafic de date mai mare. Tabletele sunt principalul exemplu al acestei tendinţe de generare a unor niveluri de trafic care va creşte de 62 de ori în perioada 2011 – 2016 – cea mai mare rată de creştere dintre toate categoriile de dispozitive urmărite în prognoză. Cantitatea de trafic de date mobile generată de tablete în 2016 (1 exabyte pe lună) va fi de patru ori mai mare decât cantitatea totală a traficului global de date mobile din 2010 (237 petabytes pe lună).

Viteza conexiunii de reţea mobilă este un factor cheie pentru stimularea creşterii traficului de date mobile. O viteză mai mare înseamnă un consum mai mare, iar Cisco estimează o creştere de nouă ori a vitezelor dispozitivelor mobile (inclusiv pe reţele 2G, 3G şi 4G) în perioada 2011 – 2016.

Utilizatorii mobili îşi doresc cele mai bune experienţe posibile, însemnând de regulă video mobil, care va cuprinde 71% din întregul trafic de date mobile în 2016.

De asemenea, studiul Cisco estimează că 71% dintre toate smartphone-urile şi tabletele (1,6 miliarde) ar putea avea capacitatea de a se conecta la o reţea mobilă de IPv6 până în 2016. Dintr-o perspectivă mai generală, 39% dintre toate dispozitivele mobile la nivel global (peste 4 miliarde) ar putea avea capacitatea de a se conecta la IPv6 până în 2016.