Ștefan Dascălu a explicat ce este mai exact mutaţia E484K, care pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinurilor de pe piață.

Precizăm că, trei persoane din București și județele Suceava și Ilfov au fost identificate cu această mutație. E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană, apoi braziliană şi, mai recent, la cea britanică.

„Această mutație care a fost inițial identificată în tulpina africană și nu numai această mutație, ci și altele care sunt în cadrul proteinei spike, sunt de interes pentru noi și reprezintă un motiv de îngrijorare tocmai pentru că proteina Spike este ținta vaccinurilor. Este modul prin care virusul reușește să se atașeze de celulele noastre și să le infecteze.

Pe lângă faptul că proteina spike în sine, cu o potențială mutație poate să devină fie mai infecțioasă, fie să cauzeze simptomatologie mai severă, mutația respectivă, fiindcă este în cadrul țintei principale a vaccinurilor, poate cauza ca eficiența vaccinurilor să scadă teoretic”, a declarat imunologul Ștefan Dascălu, după cum transmite rfi.ro.

Protecția oferită de vaccin diferă de la persoană la persoană

În privința timpului de protecție pe care-l oferă vaccinul anti-COVID, imunologul a spus că acesta diferă de la persoană la persoană, dar datele arată că „imunitatea rămâne foarte bună în jur de 8 – 9 luni după administrarea vaccinului”.

„Protecția individuală diferă. Fiecare om răspunde mai mult sau mai puțin în urma fie a unui stimul infecțios, fie a unui stimul prin vaccinare. Dovezile actuale arată că imunitatea devine pertinentă și recomandările spun că imunitatea rămâne foarte bună în jur de 8 – 9 luni după administrarea vaccinului. Sigur că ea poate dura și mai mult și poate chiar mai puțin la unii oameni”, a mai spus Ștefan Dascălu.

Discuții despre a treia doză pentru persoanele cu risc ridicat

Întrebat despre a treia doză de vaccin, medicul a precizat că sunt discuții în acest sens și se referă acum la persoanele de peste 50 de ani care au un risc ridicat de a face forme severe sau chiar deces.

„În primul rând se discută implementarea unei a trei doze de vaccin la persoanele la un risc mai ridicat. Vorbim de persoane cu comorbidități și alte afecțiuni, dar și la persoane care trec de o anumită vârstă. Din câte am înțeles, discuțiile actuale se referă la persoanele peste 50 de ani, unde deja începe să crească rata de simptomatologie severă și risc de deces în urma infecției cu virusul”, a precizat imunologul.

Ștefan Dascălu a mai precizat și că vaccinurile ar putea fi modificate pentru această a treia doză.

„Este foarte probabil să se modifice și aceste vaccinuri. Asta este a doua posibilitate pe lângă ce a a oferirii multiplelor vaccinări la anumite intervale de timp oamenilor. Este și aceasta o posibilitate. Cu siguranță în viitor se va întâmpla”, a conchis Dascălu.

Sursa foto: Wikimedia