Intrările nete de capital, în sectorul de proprietăţi comerciale din Europa, au crescut cu 18%, în prima jumătate a anului, până la 12 mld. dolari, comparativ cu primul semestru din 2012. Investitorii din zona Asia-Pacific au contribuit cu aproape jumătate din sumă, circa 5,6 mld. dolari.

„Investitorii chinezi şi sud-coreeni au contribuit la această creştere, în special pe sectoarele rezidenţial şi birouri, şi ne aşteptăm ca banii proveniţi din pieţele în curs de dezvoltare să joace un rol tot mai important pe piaţa investiţiilor imobiliare încă mulţi ani de acum încolo“, spune Alistair Meadows, director în cadrul JLL.

Supra-expunerea pe pieţele locale, o acumulare de capital şi creşterea încrederii în investiţiile imobiliare pe pieţele internaţionale sunt câteva dintre motivele pentru care proprietăţile europene au devenit atât de atrăgătoare, spune David Green-Morgan, research director, global capital markets la Jones Lang LaSalle.

„Coreeni se mută de pe o piaţă foarte mică pe piaţa globală, care este enormă şi le oferă un potenţial imens. Criza euro, ca factor, a dispărut cu siguranţă dintre motivele care împiedicau până acum investiţiile în Europa“, spune Green-Morgan.

El adaugă faptul că, în ciuda scăderii ritmului de creştere economică a Chinei, capitalul care îşi are baza în această ţară este încă foarte mare, datorită deceniilor de creştere economică constantă.

Banii coreenilor merg spre achiziţia de proprietăţi premium în Marea Britanie, Franţa şi Germania, în timp ce chinezii preferă Londra ca principală destinaţie
pentru achiziţii de proprietăţi comerciale, arată JLL.

„Continuând un tipar deja bine stabilit, 60% din banii care vin spre Europa din Americi, Orientul Mijlociu şi Asia-Pacific se opresc în Londra“, spun reprezentanţii JLL.

<object id="cnbcplayer" height="380" width="400" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" > <param name="type" value="application/x-shockwave-flash"/> <param name="allowfullscreen" value="true"/> <param name="allowscriptaccess" value="always"/> <param name="quality" value="best"/> <param name="scale" value="noscale" /> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="bgcolor" value="#000000"/> <param name="salign" value="lt"/> <param name="flashVars" value="startTime=000"/> <param name="flashVars" value="endTime=000"/> <param name="movie" value="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000186965/code/cnbcplayershare" /> <embed name="cnbcplayer" PLUGINSPAGE="https://www.macromedia.com/go/getflashplayer" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" bgcolor="#000000" height="380" width="400" quality="best" wmode="transparent" scale="noscale" salign="lt" src="https://plus.cnbc.com/rssvideosearch/action/player/id/3000186965/code/cnbcplayershare" type="application/x-shockwave-flash" /></object>

SURSA: CNBC