Hotelierii straini prefera, la inceputul si sfarsitul sezonului estival, sa piarda bani pentru a pastra turistii, in timp ce romanii pierd turisti incercand sa castige cat mai mult. Cine credeti ca iese pe plus?



In varf de sezon, sapte nopti de cazare, cu micul dejun inclus, in hotelurile Majestic, Riviera sau Ambasador, toate de trei stele, si toate din Mamaia, costa intre 11 si 12 milioane de lei vechi, adica peste 305 euro, ceea ce inseamna mai mult de 43 de euro pentru o noapte de cazare. Daca trecem la nivelul urmator, al hotelurilor de patru stele, tot din Mamaia, un loc intr-o camera costa la Bavaria Blu peste 57 de euro, iar la Iaki, mai mult de 80 de euro. De subliniat ca aceste preturi sunt luate de pe site-ul uneia dintre cele mai mari agentii de turism romanesti, care, datorita volumului mare de contracte, isi negociaza cele mai mici tarife. Pentru ca, la receptia acestor hoteluri, preturile afisate sunt mai mari. Prin comparatie, o vacanta in Tenerife sau Mallorca, destinatii exotice, costa in varf de sezon maxim 600 de euro (adica sub 85 de euro pe noapte), la un hotel de patru stele, dar in acesti bani sunt incluse transportul dus-intors cu avionul, transferurile si doua mese pe zi (demipensiune). “Doar zborul costa circa 200 – 220 de euro, si daca tinem cont ca din acesti bani se platesc si transferurile, taxele de aeroport, comisionul agentiei si salariile agentilor nostri de acolo, hotelul incaseaza mai putin de 300 de euro pentru sapte nopti de cazare si doua mese pe zi”, explica Aurel Pavel, presedintele J’Info Tours, agentia de turism care trimite in aceasta vara in Spania circa 10.000 de turisti romani. Cu alte cuvinte, un hotel de trei-patru stele din cele doua insule are tarife mai mici decat multe din hotelurile similare din Mamaia, iar serviciile si ambientul sunt incomparabile.


Cand vine vorba de Grecia, tarifele in raport cu cele din Romania aproape ca nu suporta comparatie. sapte nopti de cazare in Paralia Katerini, cu transport inclus si doua mese pe zi, costa mai putin de 350 de euro daca mergi cu avionul si sub 280 de euro in cazul transportului cu autocarul. Cam aceleasi preturi sunt si in statiunea Halkidiki, aflata in apropierea muntelui Athos. Cum se explica aceste tarife? “Am camere in aceste statiuni, pe care le inchiriez pentru 120 de zile si platesc in total sub 3.500 de euro, bani in care intra doua mese pe zi si curatenia”, explica Mircea Poenaru, proprietarul agentiei Romantic Travel, care a trimis anul trecut in Grecia circa 10.000 de turisti romani. El adauga ca hotelierului ii convine sa inchirieze camerele pentru tot sezonul, iar profitul lui in acest caz depaseste 2.500 de euro pe camera pe sezon. Iar un tarif maxim de 3.500 de euro platit de agentie pentru patru luni, inseamna sub 30 de euro pe noapte. “Asta in cazul hotelurilor scumpe, pentru ca exista si studiourile, pe care le inchiriez pe sase luni cu 1.500 – 2.500 de euro”, adauga el. De aceea, pretul unei excursii in Grecia, cu cazare intr-un studio de acest tip, si transport cu autocarul inclus, dar fara mancare, costa circa 150 de euro in plin sezon. “Chiar daca la inceput vand sub pretul cu care am inchiriat, in varf de sezon imi recuperez banii. Cu alte cuvinte, cei care vin in plin sezon ii subventioneaza pe cei care vin in extrasezon si platesc sub 100 de euro pentru cazare si transport”, mai spune reprezentantul agentiei de turism.
Asa se explica si alte oferte prezente pe piata romaneasca, cum ar fi “Tunisia, transport cu avionul, tarife de la 199 euro + taxe aeroport, demipensiune”, “Turcia, avion, de la 360 euro + taxe aeroport, all inclusive”, “Cipru, avion de la 399 euro + taxe aeroport, demipensiune”, sau “Egipt, avion de la 270 euro + taxe aeroport, demipensiune”.


In aceste conditii, nu este greu de ghicit de ce romanii prefera sa plece spre destinatii externe. Dincolo de pofta fireasca de a vedea si alte locuri, este si o chestiune de buget. Litoralul romanesc devine prea scump pentru romani si prea plictisitor pentru straini. Hotelierii de la Marea Neagra par sa nu fi iesit niciodata din tara. Cat ii priveste pe turistii romani, au retinut zicala conform careia “poti tunde o oaie de mai multe ori, dar n-o jupoi decat o singura data…”. Asa ca, le spun “Asta la vista!” sau “Kalimera!”.

Cati bani lasam pe alte tarmuri:

• Tenerife, Mallorca – transport cu avionul, transferuri si doua mese pe zi, cu sapte nopti de cazare in hoteluri de 3-4 stele, in varf de sezon – 500 – 600 de euro;


• Paralia Katerini, Halkidiki – transport cu avionul, transferuri si doua mese pe zi, cu sapte nopti de cazare in hoteluri de 3-4 stele – maximum 350 de euro; Paralia Katerini, Halkidiki – cazare in apartamente de doua stele (fara mancare) si transport cu autocarul, sub 150 de euro de persoana;

• Grecia/Corfu – avion de la 199 euro + taxe aeroport, fara masa;


• Tunisia – avion de la 199 euro + taxe aeroport, demipensiune;


• Turcia – avion de la 360 euro + taxe aeroport, all inclusive;


• Cipru – avion de la 399 euro + taxe aeroport, demipensiune;


• Egipt – avion de la 270 euro + taxe aeroport, demipensiune.

SURSA: J’Info Tours, Romantic Travel, Eximtur

Bulgaria – 50.000 de turisti romani

Spania – 12.000 de turisti romani

Grecia – 90.000 de turisti romani

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism estimeaza ca, in aceasta vara, numarul romanilor care isi fac vacantele pe litoralurile grecesc, bulgaresc si spaniol va depasi 150.000 de persoane. Din Romania pleaca 70 de chartere catre diverse destinatii, fata de 40 anul trecut.