Mihai Alisie a absolvit cursurile Universităţii Lucian Blaga din Sibiu cu specializarea Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică. Între 2009 şi 2011 a fost jucător profesionist de poker online şi a ajuns antrenor pentru Team Moshman, o comunitate online care îndrumă jucătorii de poker. În cadrul acestei organizaţii a avansat în scurt timp la statutul de antrenor şef.

Spiritul său antreprenorial a fost trezit în 2011 când a ajuns să cunoască modul în care funcţionează Bitcoin. De atunci a iniţiat o serie de proiecte online şi a ajuns în atenţia fondatorilor Digital Commerce Advancement Organization, un ONG care pune accent pe tehnologiile financiare, Mihai fiind unul dintre primii săi membrii. A ajuns anul trecut directorul de marketing al acestei organizaţii şi în paralel a lucrat la o serie de proiecte dedicate Bitcoin. A fondat compania Bittalk Media care editează revista Bitcoin Magazine.

„Bitcoin este ceea ce banii ar trebui să fie cu adevărat. Bitcoin este pentru bănci ceea ce e-mailul a fost pentru oficiile poştale. În loc să merg la o bancă, să respect programul şi să plătesc comisioanele lor, pot trimite bani în Etiopia, Egipt sau China din sufragerie fără ca cineva să ştie cine e în spatele expeditorului şi al destinatarului. Bitcoin reprezintă cu siguranţă mai mult decât o schemă de îmbogăţire peste noapte şi cred că este următoarea tehnologie care va revoluţiona societatea noastră după apariţia Internetului. Este la fel de mare precum Internetul sau poate chiar mai mare“, spune Mihai Alisie.

Controversa drogurilor

Moneda virtuală a fost criticată în presa britanică pentru că facilitează vânzarea de droguri prin intermediul unor site-uri precum Silk Road. Tocmai anonimitatea celor care fac tranzacţii pe asemenea site-uri a împiedicat autorităţile să închidă această platformă de comerţ online. Silk Road a funcţionat în secret de la apariţia sa în februarie 2011, dar cercetări recente arată că în ultimele şase luni ale anului trecut vânzările acestui site s-au dublat, ajungând la 1,7 mil. dolari pe lună.

„Bitcoin este o unealtă. Spre exemplu dacă ai un cuţit, cu el poţi unge unt pe pâine sau poţi omorî pe cineva. Dar tu faci unealta bună sau rea. Dacă politicienii ar interzice Bitcoin pentru că se pot cumpăra droguri cu această monedă este ca şi cum ai arde un sat întreg pentru a prăji un porc. Nu prea are logică“, explică Mihai Alisie. 

În acest moment, Bitcoin a ajuns moneda cu cele mai bune performanţe din lume. Masa monetară este în prezent de circa 10 milioane de unităţi în circulaţie şi va ajunge până la jumătatea acestui an la 21 milioane de unităţi, după care se va opri, oferta fiind limitată, potrivit lui Amir Taaki, unul dintre dezvoltatorii sistemului Bitcoin. Tocmai această ofertă limitată îi creşte şi mai mult valoarea.

Succesul acestei monede a dus la blocarea serverelor uneia dintre cele mai populare case de schimb de Bitcoin, Mt. Gox. După ce numai în luna martie site-ul a atras 60.000 de utilizatori noi, acum are câte 20.000 de utilizatori noi zilnic. Preţul unui Bitcoin ajunsese zilele trecute la 220 de dolari pe unitate, după ce la începutul lunii valoarea monedei era de 100 de dolari.

<!– Start of guardian embedded video –>
<!– To autoplay video, set ‘a=true’ in the following line of code–>
<iframe src="https://embedded-video.guardianapps.co.uk/?a=false&amp;u=/technology/video/2013/mar/22/bitcoin-currency-video" frameborder="0" width="640" height="480"></iframe>
<!– End of guardian embedded video –>

Mogulii Bitcoin

Fraţii Winklevoss, Cameron şi Tyler – care s-au judecat ani de zile cu Mark Zuckerberg pe proprietatea Facebook, pretind acum un nou titlu, cel de moguli Bitcoin, scrie The New York Times.

Cei doi gemeni au strâns din vara anului trecut şi până acum ceea ce pare a fi unul dintre cele mai mari portofolii de monede digitale. Fraţii Winklevoss sunt primele persoane cu notorietate mondială care şi-au dezvăluit participaţia, într-un mediu bazat tocmai pe discreţie totală cum e cel al utilizatorilor de Bitcoin. Ei spun că deţin monede virtuale în valoare de aproape 11 mil. dolari.

„Oamenii spun că este o Schemă Ponzi, că este o bulă“, menţionează Cameron Winklevoss. „Oamenii nu vor să o ia în serios. Această poziţie se va schimba la un momenta dat în: «monedele virtuale sunt aici pentru totdeauna». Încă suntem la început“.

Ce se ascunde în spatele Bitcoin

Bitcoin este o monedă virtuală. Aceste monede sunt descentralizate şi anonime, adică nu există o entitate legală care să deţină sistemul şi nici nu sunt tipărite sau generate de vreo ţară. Monedele Bitcoin se bazează pe web şi pe crearea prin reţele de tip peer-to-peer (de la utilizator la utilizator). Bitcoin poate fi comparat cu o marfă virtuală.

Întregul concept al monedelor Bitcoin a fost creat în 2008 de o persoană anonimă numită Satoshi Nakamoto. El a publicat un document online detaliind procesul despre cum vor fi generate şi cum vor circula. Nimeni nu ştie dacă Satoshi Nakamoto există sau dacă este un grup (nu există efectiv nicio informaţie despre el nicăieri în lume), scrie un bloger specialist în chestiunea Bitcoin.

Cum a evoluat preţul Bitcoin raportat la dolar

Pot fi Bitcoinii transformaţi în bani reali?

Da. Monedele Bitcoin pe care le deţii pot fi convertiţi instant în moneda locală printr-o casă de schimb (cea mai cunsocută din prezent este Mt. Gox). Multe magazine online de cărţi şi servicii acceptă deja Bitcoini ca mod de plată. De asemenea, multe site-uri precum Amazon, Reddit, Mega acceptă bitcoini ca plată.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Um63OQz3bjo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cum se obţin Bitcoini?

(1) Punând computerul la treabă pentru a mina pentru Bitcoini
(2) Cumpărând bitcoini cu bani reali

Minând după Bitcoini

Tot ce ai nevoie este un computer care să lucreze pentru tine şi să mineze după această marfă valoroasă. Pentru început e bine să ştim cum au fost creaţi bitcoinii.

Bitcoinii nu sunt altceva decât numere formate din 64 de cifre. Instalând un program în computerul tău, poţi să îţi pui computerul să rezolve câteva puzzle-uri complexe şi să genereze aceste numere de 64 de cifre. Odată ce computerul tău generează un astfel de număr, vei obţine instant 25 de Bitcoini. Acest proces se numeşte Mining Bitcoins (Minând după Bitcoini).

Dar trebuie să fii conştient că pentru rezolvarea acestor puzzle-uri super complexe este nevoie de o foarte multă putere de calcul pentru generarea unui cod de 64 de cifre.

Din acest considerent, pe internet sunt o mulţine de „bazine miniere”, grupuri de „mineri”, care lucrează împreună pentru descifrarea acestui cod, iar apoi împart banii proporţional cu contribuţia adusă. Astfel, poţi deveni şi tu parte din aceste grupuri de mineri. Unii lucrează singuri, alţii se asociază în grup.

Paşi către mineritul după Bitcoin

Pasul 1 Un portofel de Bitcoin – A Bitcoin wallet

În primul rând ai nevoie să îţi stabileşti un portofel pentru viitorii Bitcoini (Bitcoin wallet), în care vei ţine bitcoinii pe care îi vei mina. Este un process relativ simplu. Poţi merge pe site-ul walletbit.com şi poţi obţine instant portofelul propriu pentru Bitcoini. Vei primi o adresă Bitcoin (Bitcoin address), pe care o vei distribui pentru a primi bitcoinii viitori în contul tău. Adresa Bitcoin poate fi asimilată cu un cont curent bancar.

Pasul 2 Alătură-te Bitcoin plus

Mergi pe site-ul www.bitcoinplus.com. Odată alăturat site-ului, nu trebuie decât să dai click pe „Start generating”, iar computerul tău va intra într-un bazin de Bitcoin miners şi să minezi după Bitcoini. Odată ce un cod este descifrat, vei primi automat partea ta de bitcoini în portofel.

Bitcoin plus îţi oferă de asemenea posibilitatea să le ceri prietenilor tăi să mineze bitcoini pentru tine (doar prin distribuirea linkului). Dacă deţii un site, poţi valorifica asta făcând ca vizitatorii tăi să mineze bitcoini pentru tine oricând intră pe site – pagina va utiliza resursele computerelor vizitatorilor pentru a mina bitcoini în contul tău. Poţi face asta prin copierea unei simple linii a codului. Dacă ai un blog wordpress, poţi lua un plugin şi să îl porneşti instant.

Unul din cele mai puternice bazine de minat Bitcoini este Slush’s Pool. Prin această metodă, tu vei avea un miner dedicat care va rula în sistemul tău pentru a rezolva puzzle-urile cu mai multă putere de calcul pentru a câştiga mai mulţi bitcoini.

După ce te-ai înregistrat, trebuie să obţii un miner dedicat de bitcoini (Dedicated bitcoin miner). Pentru asta poţi folosi Diablo Miner şi este disponibil pe gratis pe www.github.com/Diablo-D3/DiabloMiner.

Pe măsură ce numărul monedelor puse în circulaţie creşte, aceste puzzle-uri devin şi mai complexe, crescând costul puterii de procesare necesare generării lor şi prin asta stabilind un anumit nivel de preţ.

Citeşte şi Raiul spălătorilor de bani: Apare "bancomatul" la care schimbi monede virtuale în bani reali Prima MONEDĂ DIGITALĂ de pe glob a devenit cea mai fierbinte zonă de investiţii din lume