Concret, este vorba despre Dan Mihalache, fostul consilier al președintelui Klaus Iohannis. Acesta a primit joi aviz favorabil în comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților pentru a prelua postul de ambasador în Cipru.

Ce spune Senatul

„Comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților au audiat candidații propuși de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate.

Persoanele audiate sunt: Nineta Bărbulescu, desemnată pentru Malaezia, Brunei Darussalam; Dan Adrian Bălănescu, desemnat pentru Republica Indonezia, Republica Democrată a Timorului de Est; Dan Sorin Mihalache, desemnat pentru Republica Cipru; Brândușa Ioana Predescu, desemnată pentru Republica Bulgaria; Laura Daniela Popescu, desemnată pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord; Daniela Mariana Țane Sezonov, desemnată pentru India, Republica Maldivelor, Republica Populară Bangladesh, Republica Federală Democratică Nepal; Cristian Istrate, desemnat pentru Federația Rusă; Răzvan Rotundu, desemnat pentru Georgia și Bogdan Mănoiu, desemnat pentru Canada”, anunță Senatul.

Ce funcții a mai avut Dan Mihalache

Dan Mihalache a fost ambasador al României în Marea Britanie. Anterior a fost consilier al președintelui Klaus Iohannis și șef al Cancelariei Prezidențiale. În 2015 în spațiul public au apărut imagini cu Mihalache, care dormea în timpul unei întâlniri cu o delegație din Serbia, unde îl însoțea pe Iohannis.

Miercuri au fost audiați nouă candidați

Miercuri, începând cu ora 11:30, nouă candidați pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate vor fi audiați în comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării.

Audierea, care ar fi trebuit să aibă loc pe 18 noiembrie 2020, în legislatura anterioară, a fost amânată deoarece programul comisiilor nu a putut fi aprobat de Biroul permanent al Senatului, din lipsă de cvorum.

Miercuri vor fi audiaţi Nineta Bărbulescu – propusă pentru funcţia de ambasador în Malaezia, Dan Bălănescu – Indonezia şi Timorul de Est, Brânduşa Predescu pentru Bulgaria şi Daniela Laura Popescu – Marea Britanie.

Audierile din Parlament îi vizează şi pe Cristian Istrate – propus ambasador în Federaţia Rusă, Daniela Sezonov-Ţane – India, Maldive, Bangladesh şi Nepal şi pe Dan Mihalache pentru Cipru.

De asemenea, vor fi audiaţi Răzvan Rotundu – propus ambasador în Georgia şi Bogdan Mănoiu – în Canada.

Pe 7, 19 şi 28 octombrie 2020, comisiile reunite ale Parlamentului au audiat alţi 22 de candidaţi pentru posturi de ambasadori, toţi primind aviz favorabil.