În contextul vastei sale experiențe, ministrul Finanţelor a anunţat că Simona Fătu se va ocupa de reforma companiilor de stat de la Economie, 42 la număr, din care 14 sunt în insolvenţă şi 22 ar avea probleme mari, adică pierderi şi datorii masive.

Există o serie de controverse legate de Simona Fătu. Potrivit gândul.ro, mâna dreaptă a ministrului Claudiu Năsui, trezește câteva semne de întrebare legate mai ales de atitudinea acesteia faţă de SALROM.

Mai exact, sursa citată precizează că noul secretar de stat ar fi blocat „accesul companiei la prelungirea licenţei de grafit”, despre care a considerat că e „o cheltuială inutilă”, ceea ce înseamnă că licenţa va ajunge la o firmă privată, cu toate că e „produs de maximă importanţă pentru România”.

De cealaltă parte, puterea.ro, prezintă un raport recent de control al Ministerului Economiei, care scoate în evidență faptul că Simona Carmen Fătu a încasat ca administrator din partea Fondului Proprietatea bani din comitetele din cadrul SALROM fără ca aceasta să participe la şedinţele acestor comitete.

În acealași timp, sursa citată mai precizează că mâna dreaptă a lui Claudiu Năsui este în boardul administrativ de la SALROM de aproape zece ani şi mereu s-ar fi opus ca această societate să facă investiţii, o situaţie similară fiind şi la Complexul Energetic Oltenia, unde ar fi membru în Consiliul de Supraveghere.

„De asemenea, în anii trecuţi, tot ea, în calitate de membru în bordul administrativ de la Electrica Distribuţie Transilvania Sud, a blocat orice investiţie în aceea societate pentru ca să încaseze dividende cât mai mari, atât ea, cât şi Fondul Proprietatea”, susține sursa citată.

Legătura dintre Mark Gitenstein și Simona Fătu

Potrivit flux24.ro, există o legătură și cu Mark Gitenstein. Fostul ambasador al SUA la București în perioada 2009 – 2012, face parte din echipa de tranziție anunțată de președintele-ales, Joe Biden, potrivit site-ului oficial.

De menționat este faptul că, în prezent, Mark Gitenstein este consilier senior pentru comerț internațional la compania de avocatură Mayer Brown, dar și membru în board-ul Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la majoritatea marilor companii de stat din România.

Totodată, Gittenstein a fost denunțat de Ingrid Mocanu, fost oficial în Ministerul român al Justiției, în scandalul Fondului Proprietatea.

Sursa citată mai precizează că în urma unor calcule amănunțite, deși capitalul social figurează ca subscris şi vărsat, apare o diferenţă între valoarea capitalului social şi valoarea activelor înregistrate de aproximativ 5 mld. RON”.