Doina Precup, fostă studentă la Politehnica din Cluj, a plecat din țară în 1995, cu o bursă Fulbright. A făcut masteratul și doctoratul în Statele Unite, la University of Massachusetts Amherst, iar din anul 2000 s-a mutat în Canada, la Montreal. De atunci a lucrat ca profesor la Universitatea McGill, iar din octombrie 2017 conduce și DeepMind Montreal, divizia de inteligență artificială a companiei Google. „Munca mea de cercetare de la DeepMind e asemănătoare cu cea de la universitate. „Domeniul meu se cheamă reinforcement learning, iar ideea principală este să înveți calculatorul să ia acțiuni potrivite, utilizând un sistem de recompense”, explică Doina Precup.

Inteligența artificială se află la intersecția matematicii cu programarea. Dacă ești bun la programare și studiezi matematica, vei avea posibilitatea să participi la dezvoltarea a tot felul de produse tehnologice. De asemenea, și ideile creative sunt importante în inteligența artificială. În Canada există tot felul de creații artistice și platforme speciale pentru creatori, așa că și în această ramură sunt oportunități interesante.

Sfat pentru tineri

În primul rând, trebuie să fie fluent în limba străină în care o să studieze. Apoi, să aibă deschidere mare față de alte culturi, pentru că în majoritatea universităților străine de elită va avea colegi din toată lumea. Trebuie să se simtă confortabil și să învețe să-și argumenteze bine punctele de vedere, ca să fie ascultat. Evident, trebuie să fie pregătit să tragă tare, pentru că în universitățile de vârf e întotdeauna mult de muncă. Sunt numeroase teme și proiecte, dar nu doar aspectul tehnic contează, ci și prezentarea. Din experiența mea, românii care ajung să studieze afară se descurcă extraordinar, pentru că au talent în domeniul științei. Dincolo de talent, au și putere de muncă, precum și voință. Precup a declarat că nu are în plan să se întoarcă în ţară, deoarece România nu și-a atins încă potențialul, altfel mare, în ceea ce privește domeniul cercetării.

SURSA: viitorulromaniei.ro