Firma de la care fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită se numește SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS).

Firma HTS a fost înființată în 2018, iar un an mai târziu a câștigat, în luna februarie și contractul cu spitalul din Baia Mare. Aceasta are și o companie mamă, SC Hospital Project & Cosnulting SRL (HPC), potrivit datelor Monitorului Oficial.

Astfel, SC Hospital Project & Consulting SRL(HPC), compania ”mamă” a SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS), este înființată încă din 2006, are aceeași adresă de sediu social ca HTS, iar o parte din fondatori și acționari sunt comuni, are obiect de activitate similar, iar cel care a fondat inițial firma este celebrul om de afaceri, Octavian Niculescu (55 de ani), , precizează presacurată.ro.

Furnizorul preferat al SRI și SIE

Octavian Niculescu (55 de ani) acționează de foarte mulți ani în acest domeniu, iar o altă firmă controversată a sa, la care este acționar unic, SC Tehnoplus Service SRL/ SC Tehnoplus Medical SRL, este chiar furnizorul preferat al SRI și SIE pe spitale, pentru ca livrează ”absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie”, așa cum relatează sursa citată.

Mai mult, firma lui Niculescu este abonată la mii contracte cu statul, valoarea estimată fiind 2007-2018 de 60 de milioane de euro, însă în 2017 a fost sancționată de Banca Mondială, ajungând pe ”lista neagră”, pentru oferirea de mită în valoare de 168.860 de euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente unui spital.

De asemenea, firma lui Niculescu, Tehnoplus, apare și în înregistrări audio și video, publicate de PressOne în 2018, „aranjând” o licitație la Institutul de Fonoaudiologie.

Domeniu de activitate extins

SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS), societatea din dosarul Sorinei Pintea, este o firmă înfiinţată, în mai 2018, pe o perioadă nedeterminată, cu un capital social de 2000 de lei, şi care fabrica dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice, arată date oficiale.

Fondatorii SC Hospital Technical Solutions SRL (HTS) sunt: Aurel Gheorghe Dobrescu, Costin Dumitru, Anca Daniela Neagoe, Gheorghe Tâmpu şi cu administrator la înfiinţare Moise Constantin.

Anul trecut, în februarie 2019, firma îşi completează domeniul de activitate cu fabricarea de construcţii metalice şi părţi de componente ale structurilor metalice, instalații pentru construcții, fabricarea de uşi şi ferestre din metal şi activităţi de arhitectură.

”Compania-mamă”

Numai că o parte din acţionarii firmei de la care Pintea e acuzată că a luat mita au fost asociaţi şi chiar fondatorii, încă din martie 2006, ai unei alte firme asemănătoare, și chiar cu denumire similară, o ”companie mamă”: SC Hospital Project & Consulting SRL (HPC).

SC Hospital Project & Consulting SRL (HPC) este fondată acum 12 ani chiar de Gheorghe Tâmpu (54 de ani) cu 20%, cel din SC Hospital Technical Solutions SRL firma care apare în dosarul Pintea, și de Octavian Niculescu cu 80%, arată datele Monitorului Oficial.

La fondare, în 2006, Tâmpu era chiar administrator al SC Hospital Project & Consulting SRL iar societatea, înființată cu 5000 de ron, avea ca domeniu principal de activitate activitățile de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea, conform sursei citate.

În anii următori, SC Hospital Project & Consulting SRL își completează domeniile de activitate activități de editare de revistelor și periodicelor, cu fabricarea de dispozitive de aparate și instrumente medicale stomatologice, lucrări instalații electrice, instalații sanitare, comerț cu produse farmaceutice, și chiar cu activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și ale comunicării, cercetare și dezvoltare în biotehnologie sau închiriere și leasing cu autoturisme și închirierea bunurilor imobile, iar din septembrie 2013, acționarii firmei devin următorii: Gheorghe Tâmpu cu 30%, Valentin Schnaider cu 25%, Cornel Rusu cu 15%, Ștefan Dănuț Simion cu 10%, Simona Manea cu 10%, Cătășin Miniosu cu 10%, Cornel Rusu devenind și administrator.