Cei trei giganţi sunt acuzaţi că şi-a fi împărţit piaţa producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau a produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de întreprinderile implicate, începând cu anul 2010. Marii producători de ciment din România nu sunt la prima investigaţie de acest fel.

Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile companiilor investigate, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei.

Holcim, CRH şi Heidelbergcement pot produce anual 11-12 milioane tone de ciment. Asta în condiţiile în care, HeidelbergCement, care deţine trei fabrici de ciment, are închis unul dintre cuptoarele fabricii din Bicaz, iar CRH, care are două fabrici, are închis un cuptor la unitatea de la Medgidia.

În România, consumul de ciment este în marja de 380-400 de kilograme pe cap de locuitor, susţinut mai ales de investiţiile private şi foarte puţin de infrastructură. Comparativ, în ţările occidentale, consumul pe cap de locuitor este de circa 450-480 kg, în contextul în care marea infrastructură rutieră a fost dezvoltată şi se consumă prepondere cu întreţinerea acesteia.