Diferența dintre valuta care intră  și cea care iese din România(deficitul balanței de plăți a contului curent) a ajuns la peste 5,8 miliarde de euro la fnele lunii august, cu peste 1,5 miliarde de euro mai mult decât în în aceeași lună a lui 2017, arată datele BNR. 

Evoluția deficitelor arată clar că România crește mai mult decât poate duce economia, fapt care, la un moment dat, se va vedea atât în creșterea dobânzilor cu care statul se împrumută cât și în creșterea inflației. 

De altfel, majorrarea deficitelor externe a fost întotdeauna unul dintre principalii indicatori care au arătat că economia României devine instabilă.

Așa s-a întâmplat și 2007-2008 când, în ciuda creșterii economice record, deficitul contului curent ajunsese la pesdte 10% prevestind cădearea abruptă din 2009 și 2010. 

Deficitul comerțului cu bunuri, adică diferența dintre importuri și exporturi, s-a apropiat de 8,8 miliarde de euro, cu aproape 1,5 miliarde de euro mai mult decât anul trecut. 

Mai grav este că zone unde se înregistrează execedent, adicîă servicii și veniutir secubndare au adus plusuri din ce în ce mai mici, care nu mai pot echilibra deficitele din comerțul cu bunuri. 

Și investițiile străine directe au scăzut față de anul trecut până la doar 2,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că deficitul balanței de plăți a contului curent este acoperit în proporție de sub 50%.