Compania poloneză s-a simţit nedreptăţită de relatarea făcută ieri, susţinând că a fost nevoită să denunţe în data de 19 septembrie a.c. contractul pe care-l avea cu Societatea Naţională a Sării, aflându-se într-o situaţie imposibilă de a onora această înţelegere, din moment ce în data de 18 septembrie a oprit producţia  în uzina de sodă calcinată pe care o deţine.

Motivul pe care-l invocă CIECH Soda România pentru oprirea producţiei este denunţarea unilaterală de către CET Govora a contractului prin care-i furniza abur industrial necesar pentru producţie. CET Govora era singurul astfel de furnizor pe care îl avea firma poloneză. CIECH Soda consideră că noile condiţii solicitate de CET Govora pentru a relua furnizarea de abur industrial fac imposibilă desfăşurarea activităţii de producţie în acestă fabrică, activitatea economică devenind astfel nesustenabilă.

Potrivit noului contract pe care-l propunea CET Govora, preţul pe care ar fi trebuit să-l plătescă CIECH Soda începând cu 18 septembrie pentru abur industrial ar fi fost mai mare cu 135% faţă de cel de anul trecut. Ponderea aburului industrial în cheltuielile totale de producţie a crescut de la 34% în 2018 la 44% în primul semestru al lui 2019 şi urma să depăşească 50% după data de 18 septembrie.

Firma CIECH Soda susţine că de la preluarea Uzinelor Sodice Govora în anul 2006 a înregistrat până acum pierderi de peste 500 de milioane de lei. Totodată, firma susţine că a trimis zeci de memorii şi scrisori către autorităţile statului în care se arăta disponibilă pentru găsirea unor soluţii comune benefice pentru părţile implicate şi în care descria efectul negativ de domino care s-ar fi produs în economia românească dacă va ajunge în imposibilitatea continuării producţiei.