“Finalizarea achiziției Dyneff dezvăluie strategia noastră de creștere prin achiziții și investiții. Strategia noastră de achiziții în Europa a înregistrat un progres semnificativ, iar aceasta este o realizare istorică pentru noi. Cu aprobarea obținută de la Ministerul francez al Economiei pentru investițiile străine și de la Comisia Europeană cu privire la practicile anticoncurențiale, avem plăcerea de a anunța faptul că tranzacția a primit aprobările guvernamentale necesare și vom accelera planurile de dezvoltare în Europa.”, a declarat, într-un comunicat remis bursei din Singapore, Zang Jian Jun,  președintele executiv al CEFC International.

Compania chineză a anunțat că a primit aprobarea Ministerul francez al Economiei pentru această tranzacție încă din 15 decembrie anul trecut, iar acordul din partea Comisiei Europene, din perspectiva legislației antitrust, a fost obținut pe 23 decembrie 2016.

Astfel, CEFC a anunțat că, “odată cu finalizarea achiziției în procent de 100% a participațiilor în capitalul propriu al CEFC Assets Management & Equity Investment (Hong Kong) Co., Limited de la CEFC Shanghai Group Assets Management Co., Ltd pe data de 24 decembrie 2016, compania a făcut primul pas important în expansiunea sa majoră pe piața europeană”.

KMG International NV, companie deţinută de KazMunayGas, şi CEFC China Energy Company Limited au anunțat în decembrie 2015 că au finalizat astăzi transferul a 51% din acţiunile grupului de companii Dyneff, care deţine active şi operaţiuni de trading şi distribuţie carburanţi în Franţa şi Spania. 

Valoarea achiziției, de 20,5 milioane de dolari, va fi achitată în numerar, în două tranșe și a fost convenită pe baza unor negocieri cu respectarea principiului valorii de piață derulate între Cumpărător și Vânzător, fiind luată în considerare o evaluare independență a Țintei și a valorii tranzacției sale anterioare, se menționează în sursa citată.

Dyneff este unul dintre cei mai mari distribuitori independenți de combustibil din Franța, cu operațiuni de afaceri atât în Franța cât și în Spania. Dyneff activează în sectorul distribuției de combustibil de peste 50 de ani, acoperind trei canale de distribuție: stații de alimentare, o rețea de agenții comerciale și două agenții de comercializare cu ridicata. Dyneff a creat, de asemenea, o infrastructură logistică atât în Franța cât și în Spania, cu capacități strategice de depozitare în porturile principale la Marea Mediterană și Atlantic.

În vara anului 2015, Dyneff a obţinut autorizaţia de a deveni furnizor de gaze naturale în Franţa pentru persoane fizice şi companii. În prezent, Dyneff  livrează în fiecare an aproximativ 2,5 milioane metri cubi de produse petroliere prin cele trei canale majore de distribuţie din Franţa şi Spania: 100 de benzinării sub brandul Dyneff si Rompetrol, 14 agenţii comerciale si o capacitate de stocare totală de aproximativ 380.000 metri cubi.

Ce planuri au chinezii

„Parteneriatul nostru cu Dyneff a început printr-o colaborare comercială, prilej cu care am stabilit relații bilaterale de prietenie și reciproc avantajoase. Pe baza înțelegerii noastre comune, Dyneff a dovedit că are o calificare solidă în domeniul managementului, precum și câștiguri stabile și, ca atare, am devenit acționarul său majoritar, reflectând o decizie de investiție prudentă. Suntem nu doar optimiști cu privire la perspectivele Dyneff, ci și încrezători în construirea unei companii energetice mai mari și cu putere de influență prin sinergiile noastre în ceea ce privește operațiunile de afaceri, prezența geografică și resursele de finanțare și investiții.”, a mai declarat Zang Jian Jun.

Potrivit acestuia, CEFC vrea să accelereze dezvoltarea Dyneff prin căutarea oportunităților potrivite de investiții și M&A la nivel global și mai ales pe piețele europene ce corespund strategiei companiei chineze. “Cum compania evoluează rapid spre o platformă industrială energetică ce consolidează profiturile obținute atât din exploatare cât și din investiții pentru a crește valoarea și influența noastră pe piață, misiunea noastră de a crea plus de valoare pentru acționari este îndeplinită în mod continuu.", a mai spus președintele executiv al CEFC International.

Rețeaua existentă de distribuție de gaze și petrol, logistica și instalațiile de depozitare din Europa ale Dyneff asigură premisele pentru intrarea CEFC pe piața europeană, estimându-se că va facilita mutarea accentului de pe activitățile de tranzacționare conexe pe platforma din Europa. În același timp, relațiile existente ale Dyneff cu băncile locale și jucătorii regionali de pe piața de petrol și gaze vor ajuta CEFC să valorifice costul redus de finanțare și să identifice oportunitățile de investiții în vederea construirii unei platforme europene de investiții și finanțare.

Conform situațiilor financiare ale Rompetrol France pentru exercițiul financiar 2015, compania a înregistrat un profit net după impozitare de aproximativ 2,9 milioane de dolari la 31 decembrie 2015. După finalizarea achiziției de către Țintă a participației de 51% la Rompetrol France în anul 2016, aceasta a înregistrat un profit net după impozitare și participații minoritare de aproximativ 3,3 milioane dolari în primul semestru al anului trecut.

În luna decembrie 2016, la Bucureşti, liderii CEFC (China Energy Company Limited) şi cei ai companiei naţionale KazMunayGas din Kazakhstan au parafat acordul prin care şi-au luat angajamentul de a încheia tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMG Internaţional.

“Începem acum un parteneriat strategic şi suntem mândri să realizăm acest lucru acum, înaintea Zilei Independenţei Republicii Kazahstan, pentru că este una din direcţiile stategice de activitate şi sunt sigur că împreună cu partenerul strategic vom reuşi să dovedim că aceste parteneriate sunt foarte benefice relaţiilor dintre Kazahstan şi China, dar şi relaţiilor cu Uniunea Europeană”, a declarat Daniyar Berlibayev, preşedintele Consiliului de Administraţie al KMGI Internaţional şi vicepreşedinte al KMG.

Petromidia, punct central al dezvoltării KMG International

„Strategia KMG International cu noul acţionar vizează ample proiecte de dezvoltare, România fiind prioritatea de business. Având în vedere potenţialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom aduce un aport considerabil la dezvoltarea României. Ne propunem să creştem capacitatea de rafinare, la 10 milioane tone ţiţei pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanţi, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream şi downstream, şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Investiţiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat şi parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimişti în ceea ce priveşte creşterea în continuare a businessului.”,  a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

Activele şi operaţiunile deţinute şi desfăşurate de KMG International (KMGI) în Europa şi în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare, care vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional. KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de ţiţei către subsidiarele KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa, susţinând operaţiunile de rafinare de la Petromidia.

Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC şi KMG International şi va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creşterea economică şi socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România. Susţinem ferm toate angajamentele noastre derivate din Memorandumul de Înţelegere cu statul român, inclusiv stabilirea unui Fond de Investiţii Româno-Kazah în valoare de până la 1 miliard de dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă în cursul perioadei de investiţie de 7 ani.