China a refuzat să ofere date neprelucrate în legătură cu primele cazuri de COVID-19 echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Specialiștii investighează originea pandemiei de coronavirus. Aceste informații au fost făcute publice de un membru al misiunii OMS, relatează Reuters, citat de ABC News.

Echipa OMS a cerut datele neprelucrate în cazul a 174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Aceștia au fost identificați de autorităţile chineze în faza incipientă a epidemiei din oraşul Wuhan, în decembrie 2019. S-a mai cerut şi în legătură cu alte cazuri.  Însă tot ce a primit a fost un rezumat, a declarat Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecţioase, membru al echipei OMS.

Aceste date neprelucrate ar avea, în mod normal, caracter anonim. Ele conţin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienţilor, răspunsurile lor şi cum au fost acestea din urmă analizate, a mai spus el.

„Acesta este un procedeu standard pentru investigaţia unei epidemii”, a declarat Dwyer pentru Reuters prin videoconferinţă din Sydney unde el se află în carantină.

De ce nu dă China informațiile

El a afirmat că obţinerea accesului la date neprelucrate este importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienţi au fost expuşi la piaţa Huanan din Wuhan.

„Din acest motiv am continuat să cerem aceste informaţii. De ce acest lucru nu se întâmplă, nu pot comenta. Fie este vorba despre ceva politic, fie este vorba despre timp sau este dificil… Însă dacă există alte motive pentru care aceste informaţii nu sunt disponibile, nu ştiu. Se pot face doar speculaţii”, a adăugat expertul OMS.

În urmă cu o zi, experții OMS au transmis că ipoteza conform căreia virusul ar fi scăpat din institutul de virusologie al orașului este „foarte improbabilă”. Declarația respectivă a fost făcută în timpul conferinţei de presă. Evenimentul a avut loc luni, 8 februarie, la Wuhan la sfârşitul misiunii lor.