China s-a infiltrat deja în instituțiile americane

Cei mai mulți americani nu realizează probabil că una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității noastre naționale și economice s-a infiltrat deja în toate aspectele societății noastre – influența Partidului Comunist din China (PCC), scrie thehill.com

Susținut de o considerabilă generozitate financiară și acționând prin organizații interpuse aparent inofensive, PCC restricționează cu agresivitate libera exprimare în campusurile facultăților americane, cooptează și corupe politicieni și companii americane, fură inestimabile cercetări și inovații americane și subminează însăși fundația republicii noastre democratice.

Nu e doar o hiperbolă sau o speculație

Asigurarea prosperității și suveranității în următorul secol presupune ca noi să recunoaștem și să confruntăm propaganda, influența și subversiunea PCC oriunde le întâlnim, iar de întâlnit le întâlnim cam oriunde ne-am uita. Nu e doar o hiperbolă sau o speculație; e cât se poate de real și se întâmplă chiar acum.

În 2020 directorul FBI Christopher Wray avertiza: „Am ajuns acum în punctul în care FBI deschide câte un nou dosar de contrainformații legat de China cam o dată la fiecare 10 ore”. Gândiți-vă – un nou dosar la fiecare 10 ore. Adică aproape 17 pe săptămână, 17 cazuri complexe de contrainformații rezultând din activitățile Chinei pe teritoriul SUA.

Să vedem ce se petrece în campusurile universitare. China își diseminează propaganda prin organizații universitare de fațadă cu denumiri inofensive, Institutele Confucius, care, conform unui raport bipartid al Subcomitetului Permanent pentru Investigații al Senatului, se află sub controlul total al PCC. Operând în peste 100 de campusuri, aceste „institute” sunt avanposturi propagandistice ale PCC. În schimbul resurselor și programelor universitare, cum ar fi studiile lingvistice, Institutele Confucius exercită o presiune și influență incredibile asupra universităților, amenințând să-și retragă finanțarea dacă anumite subiecte precum Taiwan, Tibet, Falun Gong sau uigurii nu rămân intangibile.

PCC fură proprietăți intelectuale inestimabile

PCC fură proprietăți intelectuale inestimabile prin al său „Program al celor 1.000 de talente”, prin care cooptează cercetători și oameni de știință prin promisiuni de câștiguri financiare – spre beneficiul Armatei Populare de Eliberare și al unor companii de stat sau având legături cu statul chinez. Charles Lieber, șeful Departamentului de Chimie și Biologie Chimică al Universității Harvard, a fost inculpat în iunie 2020 pentru implicarea lui în acest program, care, prin intermediul Institutului de Tehnologie din Wuhan, l-a subvenționat cu 50.000 de dolari pe lună, cu peste 150.000 de dolari cheltuieli de diurnă și cu peste 1,5 milioane de dolari pentru a înființa un laborator în China – nici una dintre aceste sume nefiind raportată de el.

Congresmenul Eric Swalwell (democrat, California) este cel mai nou exemplu în privința eforturilor meticuloase, metodice ale PCC de a obține acces la politicieni influenți și la informații delicate. Swalwell a fost vizat de o cetățeană chineză numită Fang Fang și uneori Christine Fang, care s-a străduit să se apropie de centrele puterii politice printr-o operațiune clasică de tip „capcană cu miere”. Deși se pare că ea nu a obținut vreo informație secretă, obiceiurile, programul, gândurile și opiniile demnitarilor sunt inestimabile pentru un agent secret – dacă nu pe moment, cu siguranță în viitor.

Swalwell nu e singurul caz. Se crede că un șofer al senatoarei Dianne Feinstein (democrată, California) a lucrat vreme de 20 de ani pentru Ministerul Securității Statului al Chinei. În acea poziție de angajat de încredere, el trebuie să fi auzit nenumărate conversații telefonice, discuții în mașină și alte forme de „sporovăială”, oricare dintre el putând reprezenta o mină de aur pentru serviciile secrete chineze.

Beijingul lucrează agresiv la racolarea de agenți secreți americani

Beijingul lucrează agresiv, și uneori cu oarecare succes, la racolarea de agenți secreți americani. Ofițerul CIA Alexander Yuk Ching Ma, 67 de ani, a fost arestat în august 2017 împreună cu o rudă (tot ofițer CIA) pentru că complotaseră să-i transmită Chinei informații secrete. Un agent de contrainformații al FBI a pledat vinovat în 2004 pentru că și-a ascuns o relație de 20 de ani cu o presupusă agentă dublă chineză – o femeie pe care chiar el o recrutase inițial.

Ceea ce face PCC depășește cu mult sfera dialogului cultural și diplomatic. Este o amplă campanie de influență malignă concepută pentru a dezarma anticorpii protectori ai democrației noastre și pentru a ne slăbi republica. E vorba de coruperea de oameni și instituții pentru a se asigura de autocenzura acestora, de evitarea subiectelor delicate și de promovarea temelor propagandistice ale Chinei. E vorba de amenințarea companiilor americane cu boicotul, cum s-a întâmplat cu NBA, pentru a se asigura că ele nu vor susține Taiwanul sau Hong Kongul și mai ales că nu vor aduce în discuție detenția milioanelor de uiguri.

E vorba de misiuni clasice de spionaj prin care se încearcă subminarea operațiunilor de spionaj și de securitate ale Americii din străinătate. E vorba de diseminarea propagandei chineze sub masca jurnalismului autentic, așa cum sunt extrasele din China Daily pe care poate că le-ați văzut în ziarele voastre locale.

Securitatea noastră economică și națională va depinde pe viitor de confruntarea campaniei de influență a PCC oriunde va fi descoperită. Dacă nu vom face acest lucru începând de astăzi, ne vom ceda Beijingului suveranitatea și viitorul, precum și viitorul copiilor noștri – iar un asemenea lucru nu poate avea vreun preț.