China construiește baze în Marea Chinei de Sud. Amenințare la adresa marinei americane

În ultimii ani, Republica Populară Chineză a revendicat 90% din Marea Chinei de Sud, creând insule artificiale cu echipamente de dragare.

Descoperirea militarizării acestor insule articiale nu a surprins pe nimeni, însă există voci care s-au întrebat cât de utile vor fi acestea pentru apărarea obiectivelor strategice ale Chinei.

Campania Chinei de militarizare a Mării Chinei de Sud a început în 2009, când a prezentat o nouă hartă Națiunilor Unite, care arată acum faimoasa „Nine-Dash Line” – o serie de linii de frontieră peste Marea Chinei de Sud despre care pretindea că teritoriul chinez este delimitat.

De atunci, China a extins cel puțin șapte recife și insulițe în mare cu nisip dragat de pe fundul oceanului, inclusiv Subi Reef, Mischief Reef, Johnson Reef, Hughes Reef, Gaven Reef, Fiery Cross Reef și Cuarteron Reef, notează The National Interest.

Terenurile, dezvoltate în ”scopuri pașnice”

Potrivit Inițiativei pentru transparență maritimă din Asia, Beijingul a creat mai mult de 3.200 de acri de terenuri noi. China a susținut inițial că „teritoriul” său era dezvoltat în scopuri pașnice, de la ajutor la navigatori până la cercetări științifice.

Totuși, multe insule au acum aerodromuri de lungime militară, tunuri antiaeriene și antimisile și tunuri navale. Cuarteron Reef are acum o nouă instalație radar de avertizare timpurie de înaltă frecvență pentru detectarea aeronavelor primite, o dezvoltare dificil de echivalat cu o misiune pașnică. Mai la nord, dar încă pe teritoriul disputat, China a instalat rachete sol-aer HQ-9 cu rază lungă de acțiune pe Insula Woody.

Ce gândea fostul lider Hu Jintao

Pe de o parte, acapararea teritorială a Chinei și îndepărtarea aparentă a conceptului de „ascensiune pașnică” a fostului lider Hu Jintao sunt greu de înțeles. A înstrăinat vecinii Chinei și a atras alte puteri, inclusiv Statele Unite, India și Japonia.

Una dintre teorii spune că Guvernul țării ar fi considerat că asigurarea unui bastion pentru descurajarea nucleară a Chinei pe mare ar putea merita consecințele diplomatice pe care le-a creat.

În timpul Războiului Rece, submarinele cu rachete balistice ale Uniunii Sovietice au funcționat din două „bastioane” de protecție, pe latura Atlanticului în Marea Barents și pe partea Pacificului în Marea Okhotsk. Acolo, submarinele sovietice cu rachete ar putea fi acoperite de forțele aeriene și navale terestre de la avioanele inamice, nave și submarine de atac.

„Diada” nucleară a Chinei de rachete terestre și maritime se bazează parțial pe patru submarine cu rachete balistice din clasa Jin. China consideră că apărarea americană cu rachete balistice amenință să submineze credibilitatea modestului său factor de descurajare nucleară. În viziunea chineză, acest lucru face ca un bastion protector să fie și mai important.

Sursă foto: Dreamstime