O declarație recentă a vice-ministrului de Externe a Chinei, Le Yucheng, trebuie tratată cu seriozitate. Acesta a spus că „nu ar fi realist” să ne așteptăm ca statul chinez să facă un nou angajament de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Afirmația sa vine în contextul în care trimisul special al președintelui Biden pentru climă, John Kerry, s-a angajat într-o misiune diplomatică imposibilă pentru a determina China să coopereze cu SUA și să facă ceva semnificativ pentru a combate schimbările climatice.

Unul dintre motivele pentru care China se fofilează este faptul că și-a valorificat la maximum statutul de țară „în curs de dezvoltare” în Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice. Conform acestui tratat, țările în curs de dezvoltare au mult mai puține responsabilități.

Dar China este departe de a fi o națiune „în curs de dezvoltare” Convenția-cadru a fost semnată în 1992, moment în care China era o țară în curs de dezvoltare.

De atunci, economia sa a crescut cu peste 1.000%, iar emisiile sale cu peste 250%. Acum este a doua cea mai mare economie din lume și cel mai mare poluant, de două ori mai mare decât Statele Unite.

China s-ar putea oferi voluntară să fie inclusă printre țările dezvoltate, dar asta ar însemna să renunțe la avantajul său strategic. Nu va face acest lucru, așa că, în schimb, se va ține de un angajament care îi permite să facă ce vrea.

Între timp, China este dispusă să exploateze preocupările legate de schimbările climatice occidentale în propriul avnataj. Alimentată de subvenții, industria solară chineză a încolțit piața globală. Au înăbușit inovația și au făcut ca multe companii de vârf din America și Europa să renunțe.

China furnizează acum mai mult de două treimi din toate modulele solare. Companiile chineze reprezintă 7 dintre primele 10 producătoare de turbine eoliene.

Cele mai importante componenete ale panourilor solare chinezești sunt fabricate în provincia Xinjiang, unde minoritatea musulmană uigură este folosită în lagăre de muncă forțată.

Acolo unde nu poate inova tehnologii energetice avansate, China nu se dă înapoi din a le fura. Recenta evaluare anuală a amenințărilor la adresa securității naționale a SUA a avertizat că Beijingul vizează în mod special sectoarele americane de apărare, energie și finanțe.

Conform raportului, chinezii nu au niciun fel de îngrijorare în a folosi spionajul și furtul de informații în cazul tehnologiilor americane.

De asemenea, China face eforturi pentru a controla materialele critice utilizate în multe tehnologii de apărare și energie. S-a poziționat ca o roată dințată critică în exploatarea și prelucrarea cuprului, litiului, nichelului, cobaltului și pământurilor rare.

Nimic din cele mai sus nu sunt simple accidente. Ci o strategie geopolitică și comercială conștientă a regimului de la Beijing, concluzionează senatorul american.