De altfel, preşedintele chinez a cerut abandonarea vechilor modele bazate pe jocuri de rivalitate şi putere diplomatică şi a lansat iniţiativa în cadrul unui summit la care au participat lideri şi înalţi oficiali din întreaga lume, pentru a susţine ambiţiile de leadership mondial ale Chinei, în vreme ce preşedintele SUA, Donald Trump, promovează „America pe primul loc” şi pune la îndoială tratatele existente de comerţ liber la nivel mondial. 

‘Va trebui să construim o platformă de cooperare deschisă, ajutând totodată la susţinerea şi dezvoltarea unei economii mondiale libere’, a declarat Xi, în deschiderea New Silk Road summmit organizat la Beijing în 14 şi 15 mai 2017. 

China a prezentat ceea ce în mod oficial numeşte ‘O centură, un drum’ drept un nou mod de a stimula dezvoltarea globală, dat fiind că Xi a dezvăluit planul în 2013, cu scopul de a extinde legăturile dintre Asia, Africa, Europa şi nu numai, legături susţinute de miliarde de dolari investiţi în infrastructură. 

Liderul chinez a declarat că lumea trebuie să creeze condiţii care să promoveze dezvoltarea liberă şi să încurajeze construirea unor sisteme de ‘reguli comerciale şi de investiţii la nivel mondial care să fie echitabile, rezonabile şi transparente’. 

Reuters notează că, înainte de deschiderea summit-ului, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică, punând în continuare la încercare răbdarea Chinei, principalul său aliat. Statele Unite s-au plâns vineri Chinei cu privire la includerea unei delegaţii nord-coreene la eveniment. 

În ceea ce priveşte noul Drum al Mătăsii, Xi Jinping a promis o creştere majoră a finanţării, inclusiv un plus de 100 de miliarde de yuani (14,50 de miliarde de dolari americani) pentru Fondul existent al Drumului Mătăsii, 380 de miliarde de yuani în împrumuturi de la două bănci politice şi 60 de miliarde de yuani sub forma ajutoarelor pentru ţările în curs de dezvoltare şi organismele internaţionale din ţările de-a lungul noilor rute comerciale. 

În plus, Xi a declarat că statul China va încuraja instituţiile financiare să-şi extindă activităţile fondurilor în yuani de peste ocean până la nivelul de 300 de miliarde de yuani. Pe de altă parte, Xi nu a specificat un interval de timp pentru noile împrumuturi, ajutoarele şi finanţarea promise duminică. 

Lideri din 29 de ţări au participat la forum, precum şi şefii Organizaţiei Naţiunilor Unite, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. 

La rândul său, ministrul britanic de Finanţe a declarat în cadrul summit-ului că ţara sa a fost un ‘partener natural’ al noului Drum al Mătăsii, în timp ce primul ministru al Pakistanului, Nawaz Sharif, un aliat apropiat Chinei, a apreciat ‘viziunea şi ingeniozitatea’ ţării. ‘O asemenea amploare şi gamă largă de parteneriate şi investiţii economice interconectate sunt fără precedent în istorie”, a spus Sharif. 

De asemenea, Consilierul Casei Albe, Matt Pottinger, a declarat că Statele Unite au salutat eforturile Chinei de a promova conectivitatea în infrastructură ca parte a iniţiativei ‘O centură, un drum’, asigurând că societăţile americane vor putea oferi servicii de cea mai bună calitate. 

Refuzul Indiei de a trimite o delegaţie oficială la Beijing a reprezentat o reflexie a nemulţumirii faţă de China, cauzată de dezvoltarea unui coridor comercial de 57 miliarde dolari americani prin Pakistan, care traversează, de asemenea, teritoriul disputat al Kashmir-ului, transmite Reuters. 

‘Nicio ţară nu poate accepta un proiect care ignoră principalele sale preocupări legate de suveranitate şi integritate teritorială’, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe din India, Gopal Baglay, adăugând că există preocupări cu privire la faptul că ţările gazdă preiau ‘datorii nesustenabile’. 

China intenţionează să importe, în următorii cinci ani, produse în valoare de două trilioane de dolari americani din ţările participante la iniţiativa sa ‘O centură, un drum’, a subliniat şi ministrul Comerţului, Zhong Shan. 

Pe durata summit-ului, unii diplomaţi occidentali şi-au exprimat neliniştea, văzându-l ca pe o încercare de a promova influenţa Chinei la nivel global. Aceştia sunt, de asemenea, îngrijoraţi de transparenţa şi de accesul întreprinderilor străine la schemă. 

Ministrul australian al comerţului, Steven Ciobo, a declarat că Canberra a fost receptivă la explorarea oportunităţilor comerciale pe care le-a prezentat noul Drum al Mătăsii din China, dar eventualele decizii rămân în responsabilitatea intereselor na?ionale. 

‘China este dispusă să împărtăşească experienţa sa de dezvoltare cu toate ţările’, a afirmat Xi. ‘Nu vom interveni în afacerile interne ale altor ţări. Nu vom exporta sistemul nostru de societate şi modelul de dezvoltare şi nici nu ne vom impune opiniile noastre asupra altora’, a adăugat liderul chinez. 

Coreea de Nord, care consideră China unicul său aliat diplomatic şi un binefăcător economic, a provocat mirare atunci când a decis să trimită o delegaţie la summit. Delegaţia nord-coreeană a reprezentat, în mare parte, o prezenţă discretă şi nu a existat nicio dovadă că prezenţa acesteia ar fi afectat participarea, în pofida îndoielilor SUA. 

Potrivit preşedintelui chineze, noul Drum al Mătăsii va fi deschis tuturor, inclusiv Africii şi Americilor, care nu au fost incluse pe harta vechiului Drum al Mătăsii. ‘Nu contează dacă sunt din Asia şi Europa, sau Africa sau Americi, ei sunt toţi parteneri de cooperare în construirea proiectului ‘O centură, un drum’. 

Ideea de cooperare şi de incluziune se extinde la finanţarea proiectelor şi a investiţiilor de-a lungul noilor rute comerciale, care se dezvoltă atât pe uscat, cât şi pe mare. 

‘Avem nevoie de eforturi comune între ţările participante la iniţiativa ‘O centură, un drum’ pentru a stimula cooperarea financiară’, a spus, la rândul său, Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii centrale din China. 

Pentru a susţine proiectele, ţările participante la proiectul ‘O centură, un drum’ ar trebui să permită companiilor să joace un rol-cheie, deoarece resursele guvernamentale sunt limitate, a spus Zhou. ‘Folosirea activă a monedelor locale va contribui, de asemenea, la mobilizarea economiilor locale, la reducerea costurilor de transfer şi de schimb şi la menţinerea stabilităţii financiare’, a afirmat acesta. 

În cadrul forumului, ministerele de Finanţe din 27 de ţări, inclusiv China, au aprobat un set de principii care vor ghida finanţarea proiectelor de-a lungul noului Drum al Mătăsii. 

Germania, care nu a fost printre ţările care au aprobat liniile de finanţare, a declarat că firmele sale au fost dispuse să susţină iniţiativa ‘O centură, un drum’, dar că va fi nevoie de mai multă transparenţă. Unii dintre aliaţii şi partenerii apropiaţi ai Chinei au participat la forum, printre care preşedintele rus Vladimir Putin, premierul cambodgian Hun Sen şi preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev. 

La eveniment au fost prezenţi şi câţiva lideri europeni, inclusiv prim-miniştrii Spaniei, Italiei, Greciei şi Ungariei. 

Mass media administrate de statul chinez nu a depus niciun efort în sensul difuzării summit-ului, transmiţând un videoclip muzical în limba engleză denumit în mod stângaci „The Belt and Road is How”, cântat de copii din ţările aflate pe harta noului Drum al Mătăsii, notează Reuters.

AGERPRES