Legea privind securitatea naţională în Hong Kong a fost adoptată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez. Potrivit relatărilor, votarea acestui act normativ ar urma să intensifice tensiunile dintre China și SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale. Aceste țări sunt de părere că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.

Legea vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong. Potrivit actului normativ, se dorește astfel combaterea terorismului, separatismului şi ingerinţei forţelor străine. Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a „supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului.

În plus, este de așteptat ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În acest moemnt nu este clar ce activităţi specifice vor fi încriminate, cât de precis vor fi definite sau ce pedepse vor fi prevăzute.

Potrivit publicației The South China Morning Post, care citează o sursă anonimă, Xinhua va publica marţi după-amiază detalii despre lege.

Amenințare dintre SUA

Această lege nu a fost privită cu ochi buni de SUA. Consilierul american pentru securitate naţională Robert O’Brien a avertizat că Washingtonul va impune sancţiuni Hong Kong-ului şi Chinei dacă Beijingul impune o lege a securităţii naţionale asupra acestui teritoriu, spunând că aceasta va însemna o preluare a acestuia, relatează dpa.

„Este greu să vezi cum poate Hong Kong să rămână centrul financiar asiatic care a devenit dacă China îl preia”, a declarat Robert O’Brien duminică pentru postul NBC, adăugând că ar fi o „mare greşeală” a Beijingului. „Comunitatea financiară” nu va rămâne în Hong Kong, a avertizat el.