Reprezentanţii Chimcomplex susţin că, recent, că în spațiul public au fost lansate o serie de informaţii neadevărate în legătură cu această companie și raportul efectuat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.

Clarificări în legătură cu ancheta ITM Bacău asupra Chimcomplex

Compania a primit din partea ITM Bacău două rapoarte de constatare.

Primul a fost transmit pe data de 16 martie 2021. În acest raport, după analiza documentelor și faptelor s-a confirmat că reglementările de dreptul muncii au fost respectate de către companie și nu a fost dată nicio sancțiune, ci doar recomandări de îmbunătățire a procedurilor interne.

Al doilea raport întocmit de ITM Bacău a fost transmis două luni mai târziu, pe 10 mai 2021 şi face referiri la acțiuni de siguranță și securitatea în muncă, fără conexiune la ceea ce a condus la decesul angajaților.

Recomandările și avertismentele ITM vor fi luate în calcul pentru revizuirea procedurilor interne. ITM a stabilit o amendă de 8.000 de lei, care face însă referire la instruirea insuficientă a angajaților pentru utilizarea unui rotopercutor și a unui polizor. Referință considerată de companie fără temei, având în vedere că angajații erau supracalificați pentru munca cu acest tip de unelte.

„Informațiile care au apărut în presă deturnează atenția publică de la gravitatea faptelor comise de criminal. La fel ca și până acum compania rămâne deschisă să răspundă la solicitările de clarificare, deoarece își dorește dreptate pentru pierderea vieților angajaților săi”, mai transmit reprezentanţii Chimcomplex.

Cele două victime ale teribilei crime de la Oneşti erau angajaţi ai companiei

Cazul la care se face referire este cel al uciderii, în urmă cu mai bine de două luni de zile, a doi muncitori în „apartamentul grozei” de la Oneşti, de către Gheorghe Moroşan.

Cei doi muncitori, Silviu Iștoan și Dan Pătatu, erau angajaţi ai SC Chimcomplex SA Borzești, iar ITM Bacău a declanşat cercetări în urma dublei crime de la Oneşti şi ar fi stabilit că muncitorii au suferit un „accident de muncă mortal”, spune avocatul Adrian Cuculis, potrivit Mediafax.