Charles Michel: „Mesajul nostru este puternic în legătură cu arestarea lui Alexei Navalnîi. Drepturile sale trebuie respectate. El trebuie eliberat”, a scris pe Twitter duminică ministrul belgian al afacerilor externe, Sophie Wilmès.

„Arestarea lui Alexei Navalnîi este o ofensă adusă comunităţii internaţionale şi Europei care a contribuit la salvarea vieţii lui”, a scris pe Twitter preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, dând asigurări că este gata să-l invite pe opozantul rus în Parlamentul European.

„Navalnîi trebuie eliberat imediat şi autorii acestui atac scandalos contra vieţii sale trebuie făcuţi răspunzători”, a spus Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american ales, Joe Biden. „Atacurile Kremlinului contra dlui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, ci şi un afront faţă de poporul rus care vrea ca vocea sa să fie auzită”, a tunat el pe Twitter.

Pe lângă Charles Michel, mai mulți oameni politici au condamnat reținerea

Mai mulţi parlamentari americani au condamnat de asemenea această reţinere şi au cerut repunerea în libertate a opozantului de 44 de ani. Guvernul american nu a reacţionat încă la ştire. Solicitat de AFP, Departamentul de Stat nu a dat curs cererii deocamdată, notează publicația belgiană La Libre.

Ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, a cerut luni Rusiei să-l „elibereze imediat” pe opozantul Alexei Navalnîi după arestarea sa duminică, imediat după sosirea sa la Moscova din Germania. Alexei Navalnîi, restabilit după o presupusă otrăvire în august, „a luat în mod conştient decizia de a se întoarce în Rusia, pentru că acolo consideră că este casa sa personală şi politică”, şi faptul că el a fost arestat de autorităţile ruse de la sosirea sa „este total de neînţeles”, portivit dlui Maas.

„El va rămâne în detenţie până la decizia tribunalului”

Serviciile penitenciare ruseşti (FSIN) au confirmat într-un comunicat că l-au arestat pe dl Navalnîi, căruia îi reproşează că a încălcat condiţiile unei pedepse de închisoare cu suspendare pe care a primnit-o în 2014, în vreme ce se găsea, în ultimele cinci luni, în convalescenţă în Germania, după o presupusă otrăvire.

FSIN a precizat că dl Navalnîi, 44 de ani, „figurează pe o listă de persoane căutate din 29 decembrie 2020 pentru multiple încălcări ale perioadei probatorii”.

„Va rămâne în detenţie până la decizia tribunalului” privind cazul său, adaugă el, fără a preciza la ce dată ar putea avea loc aceasta.

Mai mulţi aliaţi apropiaţi ai dlui Navalnîi au fost de asemenea arestaţi duminică la Moscova.

Carismatic militant anticorupţie şi duşman declarat al Kremlinului, dl Navalnîi estimează că fost victimă, în august, a unei otrăviri de către serviciile de securitate ruseşti (FSB) la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.