„Precizăm că refuzul de a permite accesul în compartimentul cuşetă al tânărului însoţit de câinele ghid a fost generat de către ceilalţi călători din compartiment care au solicitat acest lucru şi care aveau acest drept conform regulamentelor de transport şi nu de către însoţitorul de vagon aşa cum este menţionat. Însoţitorul de vagon a făcut tot ce e omeneşte posibil pentru ca tânărul să se odihnească până la Cluj şi de a-i mulţumi, de asemenea, şi pe ceilalţi călători. Însoţitorul de vagon i-a găsit o altă cuşetă de dormit, după ce călătorii din cuşetă lui îi refuzaseră accesul cu câine”, se arată într-un comunicat al CFR Călători remis marţi, potrivit agerpres.ro

Regulamentul de transport

Potrivit sursei citate, în conformitate cu Regulamentul de transport pe calea ferată din România şi a Regulamentului Comisiei Europene nr. 1371/2007 nu este permis transportul animalelor care pot deranja sau incomoda călătorii sau pot provoca o daună.

„Accesul persoanelor cu câini ghizi la vagoane de dormit/cuşetă se face cu acceptul celorlalţi parteneri de călătorie. Totodată, conform aceluiaşi regulament european, personalul nostru de tren oferă asistenţă persoanelor cu mobilitate redusă dacă ne transmit o solicitare cu minimum 48 de ore înainte de efectuarea călătoriei, ceea ce tânărul nu a făcut”, subliniază CFR Călători.

De unde a pornit totul

Potrivit unor informaţii apărute marţi în spaţiul public, un tânăr nevăzător a afirmat că în Gara de Nord nu i s-a permis să îşi ocupe locul în vagonul cuşetă pe motiv că era însoţit de câinele ghid, iar situaţia s-a rezolvat abia după ce a sunat la 112 şi a venit Poliţia.