Potrivit acestuia, documentul ar putea fi gata la finalul lunii iunie sau începutul lunii iulie.

„Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie – început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Conține trei tipuri de informații

-dovada de vaccinare

-istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile

-un test negativ în ultimele 72 de ore

Testare gratuită la nivelul UE

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea.

„Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a spus medicul la Digi 24.

Certificatul va avea forma unui cod QR

Codul QR va putea fi solicitat de către orice persoană vaccinată sau care a trecut prin boală. Acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device.

Informațiile pe care acest cod le conține vor fi scanate în punctele de trecere a frontierei.

„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date”, a menționat Gheorghiță. „Mai avem cealaltă bază de date în România, CoronaForms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Se lucrează la armonizarea bazelor de date, pentru a fi în grafic cu celelalte țări europene. Mai mult, acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal.

„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului și de a-l transmite celor din jur”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea