Certificatele de imunitate COVID-19. Imaginați-vă un viitor când un singur document determină dacă lucrezi, te recreezi sau călătorești. Acest scenariu – un sistem de „certificare a imunității”, care le acordă privilegii celor vaccinați împotriva COVID-19 – este acum dezbătut de un număr tot mai mare de companii și de guverne la nivel global, dornice să controleze boala și, de asemenea, să redreseze economia.

Dezbaterea vine într-un moment în care milioane de oameni, încet, dar sigur, se vaccinează și sunt nerăbdători să revină la viața lor pre-pandemică. Cu toate acestea, multe alte milioane de oameni sunt nevoiți să aștepte, transmite siliconvalley.com

Certificatele de imunitate COVID-19

„Oamenii încep să întrebe: „De ce ar trebui să fiu supus restricțiilor dacă nu prezint de fapt un risc pentru alte persoane?”, a spus David Studdert, profesor de medicină și drept la Universitatea Stanford. „Într-un fel sau altul, se pare că această „certificare a imunității” ne iese în cale.”

Deși este puțin probabil ca Organizația Mondială a Sănătății și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să adopte o astfel de strategie, alții o adoptă deja.

Luna viitoare, Liga Națională de Fotbal invită 7.500 de invitați speciali la Super Bowl: lucrători din domeniul sănătății care pot dovedi că au primit două doze de vaccin anti-COVID-19.

Peste ocean, Comisia Europeană încearcă să faciliteze călătoriile în condiții de siguranță în interiorul granițelor sale, prin crearea certificatelor de vaccinare. În timp ce acestea vor fi utilizate inițial numai pentru îngrijiri medicale – ajutând călătorii care suferă orice efecte adverse legate de vaccin – vor exista probabil alte aplicații în viitor, potrivit raportului Comisiei din 19 ianuarie. „Pe măsură ce sunt vaccinați mai mulți oameni, documentarea și recunoașterea reciprocă a vaccinării devin de cea mai mare importanță”, a concluzionat raportul. Deja Cipru, România și Seychelles le permit vizitatorilor vaccinați să evite cerințele lor de carantină și testare.

Americanii sunt profund divizați

În Chile, cetățenilor care și-au revenit după COVID-19 – dezvoltând anticorpi care le conferă o formă naturală de imunitate – li s-au acordat certificate „fără virus”. Conceptul câștigă, de asemenea, teren la companiile aeriene și de turism de croazieră, puternic afectate. Săptămâna trecută, operatorul britanic de croazieră Saga Cruises a anunțat că va solicita ca toți pasagerii să fie pe deplin protejați atunci când navigația se reia, în luna mai. Qantas Airways din Australia declară că are în vedere să ceară ca pasagerii internaționali să fie vaccinați înainte de a urca în avioanele companiei.

Americanii sunt profund divizați cu privire la o astfel de strategie, potrivit unui nou sondaj publicat săptămâna aceasta. Cercetarea, efectuată de Studdert și Mark Hall de la Universitatea Wake Forest, a constatat o scindare de aproape 50-50 a celor care susțin sau se opun așa-numitelor „privilegii de imunitate”. Iar opiniile nu au urmat contururile politice obișnuite; liberali și conservatori sunt de ambele părți. În anumite privințe, un certificat COVID-19 nu este atât de diferit de certificatul de febră galbenă de astăzi, care dovedește vaccinarea împotriva virusului mortal pentru intrarea în țări în care boala încă face ravagii.

Obiecții etice față de certificatele de imunitate

Și dovada vaccinării împotriva altor agenți patogeni, precum TBC și gripa, este deja obligatorie în anumite profesii, cum ar fi asistența medicală. În California, tinerii trebuie să fie vaccinați împotriva bolilor copilăriei pentru a merge la școală. Dar a trecut mai bine de un secol de când America a restricționat libertățile fundamentale pe baza statusului de anticorpi al cuiva. Ultima dată când s-a desfășurat această strategie a fost în secolul al XIX-lea, când imunitatea la febra galbenă i-a divizat pe locuitorii din New Orleans, dictând cu cine să te poți căsători sau unde poți lucra. Acest experiment a exacerbat inegalitățile culturale și a sfâșiat textura socială a orașului.

Există atât probleme practice, cât și obiecții etice față de certificatele de imunitate, a declarat Natalie Kofler, fondatoarea inițiativei globale Editing Nature și consilier pentru Scientific Citizenship Initiative la Harvard Medical School din Boston. Deocamdată, nimeni nu știe dacă vaccinarea împiedică transmiterea, în special în rândul persoanelor asimptomatice, a spus ea. Și există un acces neloial; cei bogați și puternici au mai multe șanse să primească un vaccin decât cei săraci și vulnerabili.

Restricționarea muncii

Restricționarea muncii, a concertelor, a muzeelor, a serviciilor religioase, a restaurantelor sau a locurilor de votare numai pentru cei vaccinați ar putea să privede de drepturi  multe persoane. Există și alte provocări, spun experții. Ar permite un certificat toate vaccinurile, inclusiv pe cele care nu sunt aprobate de FDA, dar fabricate în China și în Rusia? Dar persoanele care primesc o singură doză? Dacă cineva nu poate fi vaccinat, din cauza riscului de efecte secundare rare, dar reale, se va confrunta cu discriminarea?

Dar 5% dintre persoanele vaccinate, care nu sunt protejate? „De-a lungul timpului, este probabil ca o certificare a vaccinului să fie atât robustă din punct de vedere științific, cât și permisă din punct de vedere etic”, a spus Kofler. „Dar încă nu suntem acolo”. Înainte ca un certificat de vaccinare anti-COVID-19 să devină obligatoriu pentru călătoriile în întreaga lume, acesta ar trebui să facă parte din Regulamentul internațional de sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății.

OMS a descurajat emiterea unor astfel de certificate

Deocamdată, OMS a descurajat emiterea unor astfel de certificate, spunând că valabilitatea lor nu poate fi garantată și poate exclude națiunile mai sărace. Dar proiectează un card internațional digital de vaccinare, care va oferi un cadru pentru națiuni, cu standarde riguroase.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor emit deja un card pentru americanii care sunt vaccinați anti-COVID-19, verificând data și tipul de inoculare. Dar experții spun că pare puțin probabil să adopte vreo strategie care impune utilizarea cardului – în loc să opteze pentru a oferi supraveghere, reglementând corectitudinea sau acuratețea acestei abordări. Pentru a se pregăti, unele companii dezvoltă tehnologii care le permit persoanelor recuperate sau vaccinate să își verifice statutul. Asociația Internațională a Transportului Aerian elaborează un pașaport digital numit Travel Pass, o aplicație mobilă care va prezenta starea de sănătate pentru COVID-19 a unui călător.

Doi giganți tehnologici – IBM și Salesforce – proiectează o aplicație pentru smartphone cu blockchain numită IBM Digital Hall Pass, care permite companiilor și locațiilor să personalizeze ceea ce este necesar pentru intrare, cum ar fi rezultatele testelor COVID-19, verificările  temperaturii și înregistrările de vaccinare. „Acum, pe măsură ce testarea devine mai răspândită și distribuția vaccinului începe, vom ajuta organizațiile să verifice statusul de vaccinare al unei persoane și orice alte acreditări relevante pentru sănătate”, a declarat Paul Roma, directorul general al IBM Watson Health.

Un card de sănătate criptat

În plus, o coaliție majoră numită Vaccination Credential Initiative creează un card de sănătate criptat, numit CommonPass, care poate fi stocat în orice portofel digital sau cod QR pe hârtie. Membrii săi includ Microsoft, Oracle, Clinica Mayo și cele mai mari două companii de înregistrări medicale electronice, Cerner și Epic. Pentru a coordona aceste numeroase eforturi, Fundația Linux lucrează pentru a ajuta la dezvoltarea unui set de standarde universale pentru aplicațiile de acreditare pentru vaccinuri.

Ar putea un astfel de instrument să devină o parte a vieții de zi cu zi, permițând oamenilor să se întoarcă la locul de muncă, la clasă, la sala de concerte, la stadion sau la cinematograf? Este încă prea curând, deoarece atât de puțini oameni au fost vaccinați, potrivit Studdert și Hall. Dar pe măsură ce numărul lor crește, poate fi inevitabil. „Aceasta este o cale logică și posibilă de  comportament”, a spus Hall. „Întrebarea este: lăsăm lucrurile să se deruleze singure? Sau ajutăm la orientarea cursului?”.

Sursa foto: Dreamstime