Firma de cercetare de piaţă Gartner Inc. şi-a revizuit marţi, în scădere, estimările referitoare la vânzările mondiale de computere personale în a doua jumătate a anului, precizând că aceste modificări se datorează incertitudinilor economice din SUA şi Europa Occidentală, transmite AP.

În prezent, Gartner se aşteaptă ca vânzările mondiale de PC-uri să crească cu 15,3 procente în ultimele şase luni din 2010, cu aproximativ două procente mai puţin decât prognoza anterior. Pentru ansamblul acestui an, Gartner estimează că la nivel mondial vor fi vândute 367,8 milioane computere personale, în creştere cu 19,2 procente faţă de 308,3 milioane unităţi livrate anul trecut. Comparativ, în luna mai a acestui an Gartner estima că în 2010 vor fi vândute 376,6 milioane PC-uri.

Directorul de cercetare de la Gartner, Ranjit Atwal, a precizat că firma de consultanţă a decis să-şi reducă estimările pentru semestrul al doilea având în vedere perspectivele economice incerte pentru SUA şi Europa Occidentală.

‘Nu există nicio îndoială că cererea de PC-uri din partea consumatorilor şi a companiilor de pe pieţele mature a încetinit faţă de aşteptări. Ritmul lent al relansării economice şi măsurile de austeritate i-au făcut foarte atenţi pe producătorii de PC-uri în 2010’, a apreciat Ranjit Atwal.

Gartner a mai informat că livrările de mini-notebook-uri au început să scadă, după ce la finele lui 2009 au acoperit 20 la sută din totalul vânzărilor de PC-uri mobile. Potrivit firmei de ceretare în al doilea trimestru al acestui an mini-notebook-urile au reprezentat mai puţin de 18 procente din totalul vânzărilor de PC-uri mobile, iar până la finele lui 2014 ar urma să ajungă la aproximativ 10 procente. Analistul Gartner, Raphael Vasquez, a apreciat că acest declin se datorează faptului că mini-notebook-urile au devenit un produs de nişă utilizat de consumatori alături de un laptop standard iar intrarea pe piaţă a tabletelor media, precum iPad, va constitui o ameninţare pentru acestă nişă.

SURSA: Agerpres