Un simplu test de sânge poate indica severitatea noii infecții cu coronavirus prin măsurarea nivelului unor celule „spion”, direct proporţional cu gravitatea daunelor cauzate de Sars-CoV-2.

Rezultatele preliminare ale unui studiu efectuat pe 17 pacienți, realizat de spitalul Sacco-Universitatea de Stat din Milano și de Institutul European de Oncologie (IEO) din capitala lombardă, sugerează că celulele endoteliale – cele care alcătuiesc căptușeala interioară a vaselor – dacă sunt deteriorate de virus, se descuamează și intră în sânge, devenind astfel un parametru măsurabil. „Celulele endoteliale circulante (CEC) – cred autorii – sunt un nou marker potențial al severității COVID-19”, notează La Stampa.

Concluziile ultimelor studii au fost prezentate în cadrul evenimentului digital «Monitorizare în timp real a daunelor endoteliale în timpul COVID-19. De ce este nevoie?”, organizat de Fundația Internațională Menarini.

COVID-19 – se specifică într-un comunicat – se dovedește a fi din ce în ce mai capabil să lovească mai multe ținte din corp, nu doar sistemul respirator. Sars-CoV-2 este capabil să atace sistemul cardiovascular și să distrugă celulele endoteliului, țesutul care acoperă interiorul vaselor de sânge, limfoticelor și inimii, provocând astfel apariția numeroaselor complicații ale bolii.

Noi restricţii în Italia, după creşterea numărului de infectări şi de decese

În altă ordine de idei, odată cu creșterea alarmantă a infecțiilor, Guvernul italian se pregătește să adopte un nou decret ministerial care ar trebui să fie aprobat miercuri. În Italia, numărul internărilor la ATI, precum și cel al deceselor este în creștere.

Utilizarea măștii în aer liber va fi monitorizată îndeaproape. Locurile frecventate de multe persoane vor fi intens monitorizate, dar nu numai de poliție, ci și de forțele armate. Astfel, pentru a impune obligația de a purta masca, armata va ieşi și ea pe teren. Măsura este încă în discuție și de-abia în următoarele câteva zile se va înțelege bine dacă această regulă va fi, sau nu adoptată.

Mai multe regiuni au făcut deja acest lucru, astfel, prin noua ordonanţă obligația de a purta o mască chiar și în aer liber ar putea devine națională, scrie La Stampa.

Printre măsurile luate în considerare se numără şi închiderea localurilor mai devreme, la ora 22.00 sau 23.00, pentru a reduce cât mai mult posibil răspândirea virusului. Vor fi aplicate restricţii şi în cazul petrecerilor și ceremoniilor private, unde va fi limitat numărul de participanți (nunțile nu trebuie să se desfăşoare în prezenţa a mai mult de 200 de persoane).

Rămâne confirmată regula care prevede prezența maximă a 1.000 de persoane pe stadion cu ocazia evenimentelor sportive majore în aer liber, precum meciurile de fotbal din Serie A. Măsura care, prin urmare, o confirmă pe cea deja în vigoare, exclude alte categorii de fotbal, cum ar fi Seria B sau evenimentele sportive minore, care vor continua să se desfăşoare în spatele ușilor închise.