Unii spun că Bucureștiul are prea multe restaurante. Cifrele din industrie, însă, îi contrazic. Multe dintre restaurantele apărute în ultima vreme în Capitală sunt de fapt niște povești noi ale unor locuri mai vechi. Restaurantul Bocca Lupo, de pildă, a apărut în vara acestui an în Piața Operei, în exact același loc în care cred că au mai fost deschise două sau trei restaurante italienești de-a lungul timpului. Care, se vede treaba, n-au mers. Ce-l deosebește pe Bocca Lupo de trattoriile de dinainte? Cu siguranță, designul ar fi primul lucru care îți trece prin minte. Iar asta pentru că Bocca este probabil cel mai arătos și mai luminos restaurant italienesc din București. Și apropos de design, are deja o identitate ușor de reperat chiar și în rândurile celor care nu i-au călcat pragul, dar au auzit măcar despre el. Este restaurantul acela în care se face pizza într-un Fiat galben și care are o Vespa vernil suspendată pe un perete. Cum stă Bocca Lupo, însă, la capitolul mâncare? Pastele sunt bune, printre cele mai bune din oraș. Poate și pizza s-ar califica în top 5 (e concurența grea pe acest segment). Însă, prețurile nu sunt mici. Este clar că designul trebuie să se regăsească cumva și în notă.

Restaurantul Osho din Primăverii este, de mai bine de patru ani, unul dintre localurile de fițe din București. Conceptul său american de măcelărie/băcănie și bistro/fast-food amenajat într-un spațiu destul de simplu, însă desenat cu bun gust și decorat cu materiale de calitate a prins în București, cum a prins și în alte orașe din Europa. Succesul său i-a îndemnat pe proprietari să deschidă, la început de noiembrie, un nou restau­rant și în Centrul Vechi, care se numește Oro Toro. Se dorește a fi un soi de steak pub, cu prețuri adaptate la nivelul zonei. Carnea de vită de calitate și locul foarte prietenos desenat și bine așezat, pe strada Franceză (în locul unui alt fost restaurant), par să promită succesul.

În luna martie, tot într-un loc cu poziționare premium și cu multe foste restaurante în palmares a apărut un al doilea restaurant Four Seasons. Four Seasons este, indiscutabil, unul dintre cele mai bune restaurante libaneze din București. Stă ascuns pe strada Vasile Lascăr de mai bine de 15 ani și este mai tot timpul plin de clienți, în ciuda unui decor nu foarte pretențios, ba chiar kitsch pe alocuri. Probabil că ambițiile patronilor săi au crescut pentru că Four Seasons și-a deschis un al doilea restaurant, poziționat premium, pe Calea Dorobanților, foarte aproape de Piață.

Decorul foarte frumos, cu mobilier predominant alb, a fost păstrat de la ultimul restaurant italienesc care a funcționat în spațiu până nu demult. Și la cât investise fostul proprietar aici, nici nu-i de mirare că libanezii l-au păstrat așa. Mâncarea este cea știută și apreciată de clienții Four Seasons. Rămâne de văzut dacă în această zonă „de fițe“ a Bucureștiului va fi la fel de bine primită.

Și dacă tot vorbim de zone de fițe, trebuie să menționăm și Șoseaua Nordului, strada cu cele mai multe restaurante de lux pe metru pătrat din oraș. Aici s-au tot deschis restaurante  scumpe în ultimii ani, însă poți să le numeri pe degetele de la o mână pe cele care au rezistat. În vară, a apărut pe malul lacului Herăstrău, în locul unde până mai ieri se afla restaurantul Salt, un nou restaurant italienesc, Chicca. În fine, nu-i doar un alt restaurant itelienesc, pentru că și-au anunțat încă de la început intenția de a deveni primul restaurant cu o stea Michelin din București. Și-au adus bucătari italieni care par capabili de lucruri mari, mai ales pe zona de bucătărie italienească reinventată. Au un decor pe măsura pretențiilor, poate un pic prea minimalist pentru gusturile românilor. Spațiul este foarte luminos și cei doi pereți de sticlă, unul către lac, celălalt către grădina de la Bonton Palace, par să aducă înăuntru toată culoarea și detaliile care-i lipsesc locului. Însă de aici până la prima stea Michelin, Chicca mai are de parcurs un drum foarte lung. Mai cu seamă că procesul de evaluare pentru celebrul ghid este de lungă durată, iar condițiile în care devii creditat cu prețioasa stea mi se par destul de greu de îndeplinit în stadiul actual al industriei noastre de ospitalitate.

Tot în zona de nord a orașului a apărut un alt restaurant care poartă semnătura star chefului Florin Dumitrescu (fost Masterchef, actual Hell’s Kitchen). Restaurantul se află în Parcul Tei, pe malul lacului, într-un spațiu foarte generos, care poate găzdui o mulțime de suflete mai ales vara, pe terasă. Meniul este un amestec internațional, foarte creativ și cu câte ceva de mâncare pentru fiecare. Prețurile sunt pe măsura investiției și a notorietății oferite de Dumitrescu. Bucătarul vedetă a mai semnat meniurile unor cârciumi cu pretenții din București, însă, în ciuda beneficiilor de promovare evidente, puține și-au păstrat strălucirea de la început, iar calitatea bucătăriei a scăzut la scurt timp după ce acesta a plecat. Înțeleg că aici va găti zi de zi și implicarea sa va fi pe termen nedeterminat. Tapo este, cu siguranță, cea mai mare investiție în care a fost implicat Dumitrescu până acum, deci este foarte posibil să reușească să-l păstreze mai mult timp.

Acest articol a apărut în Suplimentul LUXURY Capital din luna decembrie 2014.