La secţiunea vinuri, juriul a acordat Mari Medalii de Aur pentru vinul roşu "Castel Huniade", un Cabernet Sauvignon din anul 2011 produs de Cramele Recaş, şi pentru vinul spumant "Romantine" produs de Jidvei, ambele obţinând acelaşi punctaj. Mari Medalii de Aur au mai câştigat Staţiunea de Cercetări Murfatlar, cu vinul de vinotecă Pinot Gris din anul 1987, şi Vincon Vrancea, cu vinarsul Jad produs în 1978.

În Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice, ajuns la ediţia a VI-a, au fost înscrişi 22 de producători care au trimis 132 de probe. Comisia de degustare a fost formată din şapte membri, degustătorii experţi efectuând jurizarea probelor de vin şi băuturi alcoolice pe parcursul a două zile. În concurs au fost înscrise vinuri din toate categoriile şi tipurile: albe seci, albe aromate, demiseci, demidulci, dulci, o grupă de rose, vinuri roşii seci, demiseci, demidulci, vinuri spumante şi băuturi alcoolice. Conform regulamentului, au putut fi medaliate maxim 30% dintre probele jurizate.

"Fiind un concurs secretizat, noi nu am ştiut provenienţa probelor de vin, ci doar ordinea şi anul de producţie. După ce am desecretizat probele am observat că anul acesta au fost foarte bine apreciate vinurile roşii seci, din anii de recoltă 2009 – 2010, dar şi vinurile albe seci şi demiseci", a explicat preşedintele juriului, Petre Badea, vicepreşedintele ADAR.

Au mai acordate nouă medalii de aur la secţiunea de vinuri albe şi şapte medalii de aur la categoria vinuri roşii. Câte o medalie de aur a mai fost acordată pentru un soi de vin rose şi pentru un vinars din anul 1997.

Badea a menţionat că în ultima perioadă vinul românesc a crescut foarte mult în calitate, fapt care se datorează unui proces de modernizare a viticulturii româneşti şi a vinificaţiei, realizat prin plantarea unor soiuri noi şi valoroase, dar şi prin investiţii în capacităţile de producţie.

Cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri Vinvest continuă până duminică, la Centrul Regional de Afaceri Timişoara. Alături de producători de marcă din România, în cadrul salonului expun reprezentanţi ai industriei vitivinicole din Spania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Italia, Franţa, Germania, Australia