lume. Conform revistei americane Forbes, aproximativ 51 milioane de americani – adica un sfert din populatia de peste 21 de ani a Statelor Unite – au vizitat un cazinou anul trecut. Drept rezultat, industria jocurilor de noroc din SUA s-a ridicat in 2003 la aproximativ 30 miliarde de dolari.Desigur ca este vorba de mai mult decat jocuri de noroc. Inca din anii ‘60, cazinourile au functionat pe principiul ca din moment ce mesele de ruleta sau cele de black jack sunt principalele surse de venituri, este important sa ofere jucatorilor stimulente pentru a reveni la mesele de joc. Ca urmare, pentru unele cazinouri de lux, jucatorul nu trebuie sa plateasca decat biletul de avion, restul fiind oferit gratis.Asa ca, mai nou, Las Vegas se vrea a fi in egala masura o destinatie si pentru familisti, si pentru jucatori. Cum competitia pe plan global este din ce in ce mai stransa, eforturile cazinourilor de a atrage clienti sunt din tot mai surprinzatoare. De ce sa iei autobuzul cand cazinoul iti va trimite un avion privat? De ce sa stai la coada la bufetul suedez, cand poti primi o masa copioasa in camera? De ce sa platesti o camera cand in alta parte poti sta gratis intr-un apartament de lux?In alte cazuri, simplul fapt de a vi se permite sa pierdeti bani intr-un cazinou alaturi de fete regale este un adevarat privilegiu. De exemplu, la Clermont Club din Londra nu au loc spectacole fastuoase si nici nu se ofera prea multe bauturi gratuite. Dar aveti ocazia sa jucati alaturi de aristocratia britanica. La fel se intampla si in vechiul cazinou din Monte Carlo, inaugurat in 1863, unde ii puteti vedea la mesele de joc pe membrii familiei princiare din Monaco.Insa vizitatorii cazinourilor din Europa nu trebuie sa se astepte la bonusuri. Conform legislatiei europene, cazinourile nu au voie sa atraga clienti in mod direct. De aceea, cele mai profitabile cazinouri se afla in SUA, unde pe langa bonusurile deja traditionale, puteti juca golf, aveti ocazia sa va relaxati in centrele de infrumusetare si puteti face cumparaturi de la Chanel sau Hermes la preturi incredibil de mici. La fel de atragatoare sunt cazinourile hotelurilor Atlantis Resort din Bahamas, Mandarin Oriental din Macau si Palace of the Lost City din Sun City (Africa de Sud).

Cele mai bune mese pentru tocat bani
1. Bellagio, Las Vegas – Cand a fost inaugurat in 1998, dupa o investitie de 1,6 miliarde dolari, era cel mai scump cazinou construit vreodata. Opt ani mai tarziu, este cel mai elegant cazinou din Las Vegas. Bellagio dispune de 200 de mese pentru ruleta, 2.000 de masini automate si gazduieste Campionatul Mondial de Poker. Bilet de avion KLM Bucuresti-Amsterdam-Minneapolis-Las Vegas – 776 euro. Cazare – Residence Inn***, 85 euro/cam/zi
2. Casino de Monte Carlo, Monaco – Proiectat de celebrul arhitect francez Charles Garnier, cazinoul are ornamente de aur si bronz, iar holul de la intrare este sustinut de 28 coloane magnifice. Bilet de avion KLM Bucuresti-Amsterdam-Nisa (cel mai apropiat aeroport de Monte-Carlo) – 464 euro. Cazare – Ambassador***, 160 euro/cam/zi.
3. Clermont Club, Londra – Conform legilor britanice, oricine vrea sa intre intr-un cazinou trebuie sa aplice pentru a fi membru intr-un club privat cel putin cu 24 de ore inainte. Fosta resedinta a Playboy Enterprises, Clermont Club este unul din cele mai selecte si mai civilizate din Londra. Happy Tour – 377 euro/pers./bilet de avion, trei zile cazare cu mic dejun la hotel Wedgewood***, Londra.
4. Cazinoul din Baden-Baden, Germania – Construit in 1809 in statiunea celebra pentru apele termale, cazinoul era unul din locurile preferate de Marlene Dietrich. Cazinoul dispune de 113 masini automate si 24 de mese de joc. Bilet de avion Bucuresti-Paris-Strasbourg (cel mai apropiat aerpoport) – 528 euro. Cazare – Leidinger***, 75 euro/cam/zi.