Mihaela Bilic a vorbit despre abuzul de zahăr, alimentul pe care îl consumă milioane de persoane. Mai exact, potrivit nutriționistului, fie că este vorba despre zahăr pur, sau despre zahărul ascuns în diferite produse pe care le consumăm, acesta poate fi considerat un aliment periculos.

Totodată, nutriționistul a vorbit și despre monotonia alimentară. Potrivit acesteia, românii cumpără sau comandă mereu același feluri de mâncare și confundă mâncatul dietetetic cu cel sănătos.

“Avem o monotonie alimentară. Am observat și când mergem la cumpărături sau la restaurant, cumpărăm și comandăm cam aceleași feluri de mâncare. Foarte multă lume confundă mâncatul dietetic cu mâncatul sănătos. Dietetic înseamnă fără grăsime: dietetic înseamnă lucruri ușor de digerat ca atunci când ești după o hepatită, ești convalescent și organismul trebuie să depună un efort cât mai mic”, spune nutrționistul.

Mai exact, aceasta susine că mâncarea dietetică este mâncarea fără grăsime, adică mâncarea ușoară de digerat. Ea mai adăugat că mâncatul dietetic nu este napărat sănătos, pentru că organismul nostru are nevoie și de grăsime.

În același timp, Mihaela Bilic a prezentat o serie de situații în care se credea că grăsimea ar fi cauza bolilor cardiovasculare, când de fapt, în timp, s-a descoperit că zahărul era cel vinovat.

Aceasta mai menționează că alimentația din prezent a fost îmbogățită cu zahăr, motiv pentru care, unele alimente sunt mai delicioase, iar persoanele sunt și mai predispuse la obezitate și boli cardiovasculare.

”A mâncat dietetic nu este însă neapărat sănătos, pentru că fără grăsime organismul nostru de la piele până la transmiterea impulsului nervos este profond afectat. Și atunci o alimentație care este excesiv de săracă în grăsimi nu e deloc sănătoasă.

În anii ’70, grăsimea a fost acuzată de boli cardiovasculare, când de fapt vinovatul era zahărul. Acum ne-am dat seama, după 50 de ani de alimente light și degresate că obezitatea a explodat și că acum avem în mod năucitor zahăr în foarte multe produse, dincolo de dulciuri, în care este normal să fie prezent.

În acest context, alimentația noastră, de teama grăsimilor, a fost îmbogățită cu zahăr, ca mâncarea să fie gustoasă și, iată, ne confruntăm acum cu o năucitoare explozie a obezității și a bolilor cardiovasculare care categoric este legată de acest consum de zahăr”, a spus Mihaela Bilic, la Antena 3.

Zahărul, cel mai periculos aliment

În ceea ce privește zahărul, Mihaela Bilic susține că acest aliment ocupă primul loc în topul alimentelor periculoase. Totodată, ea subliniează faptul că zahărul poate fi eliminat, iar aici se încadrează și mierea.

Nutriționistul a mai adăugat că ea nu folosește zahăr și preferă îndulcitorii, chiar dacă sunt făcuți în laborator și au o putere de îndulcire mai mare decât zahărul.

“Puteți elimina zahărul din viața voastră, dar atenție, că și aici oamenii caută un fel de vinovat și, dacă se poate, să existe și un salvator. Deci, indiferent că e brun, roșu, de trestie, de sfeclă… Așa cum sucurile de fructe sunt un fel de esență de fruct, care pentru organism este percepută ca perfuzie în venă de glucoză, așa și zahărul este esența unei plante. (…) Când zic zahăr zic și miere.

Ca să fiu autentică și ușor șocantă până la capăt, aș spune: eu în cafea pun îndulcitori. Îndulcitorii sunt acele substanțe care sunt efectiv făcuți în laborator și care au o putere de îndulcire de la 600 până la 800 mai mare decât zahărul”, a explicat Mihaela Bilic.