Diamantul poartă numele directorului minei de diamante în care a fost descoperit, respectiv Sir Thomas Cullinan. Înainte de a fi tăiat, cristalul a fost supus unei analize, remarcându-se astfel claritatea sa. A fost cumpărat, apoi, de către guvernul din Transvaal şi prezentat regelui Eduard al VII-lea.

Impresionantul cristal a fost tăiat în nouă briliante de cea mai bună calitate, potrivit www.uab.ro. Cea mai mare bijuterie tăiată, numită iniţial ''Cullinan I'', ulterior ''Marea Stea a Africii'', are forma unei pere şi cântăreşte 530,2 carate. Aceasta aparţine Bijuteriilor Coroanei, fiind montată pe mânerul sceptrului Casei Regale a Marii Britanii, care se află expus în Turnul Londrei.

Cel de-al doilea mare fragment tăiat din Cullinan este cunoscut sub numele de ''Cullinan II'' sau ''Steaua Mică a Africii'', cântăreşte 317 carate şi face parte din acelaşi tezaur al bijuteriilor Coroanei Britanice.

Cuvântul ''diamant'' provine din grecescul ''adamas'', care înseamnă ''indestructibil'' şi este singura gemă formată în întregime din atomi de carbon. Diamantele iau naştere la adâncimi mari (150 km), unde sunt temperaturi de 1 200 – 1 400 grade Celsius şi presiuni ridicate. AGERPRES