Cei patru giganţi americani ai internetului – Google, Apple, Facebook şi Amazon (GAFA) – ”au prea multă putere”, a afirmat miercuri democratul David Cicilline, care prezidează audierea excepţională a directorilor acestor companii suspectate de posibile practici anticoncurenţiale, relatează AFP, conform Agerpres.

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sundar Pichai şi Tim Cook, cei patru lideri ai companiilor au fost ținta celor mai aspre critici legate de folosirea abuzivă a puterii deţinută pe piaţă.

Menţionând cifre uluitoare care demonstrează puterea acestor giganţi, David Cicilline a subliniat necesitatea de a ancheta practicile lor mai mult ca oricând, deoarece ”ar trebui să iasă din pandemia de COVID -19 mai puternice decât înainte”.

La rândul său, republicanul Jim Sensenbrenner a subliniat că ”a fi mare nu este rău în sine. Este chiar contrariul în America, ar trebui să fiţi recompensaţi pentru succesul dumneavoastră”, înainte de a începe ceea ce ar putea deveni obiectul principal al acestei audieri pentru partidul său: reţelele sociale sunt părtinitoare şi cenzurează vocile conservatoare?

Donald Trump este convins de acest lucru, chiar dacă porta-vocea sa preferată este Twitter, unde are 84 de milioane de abonaţi.

Jim Jordan, unul dintre aliaţii apropiaţi ai preşedintelui Trump, a atacat şi el această problemă, menţionând exemple de tentative, în opinia lui, de a-i reduce la tăcere pe republicani pe social media.

Cei patru lideri de companii, a căror capitalizare de piaţă cumulează circa 5.000 de miliarde de dolari, au respins acuzaţiile din partea parlamentarilor. Audierea a marcat o premieră, fiind pentru prima oară când cei patru directori generali au apărut împreună în faţa parlamentarilor, fiind şi prima apariţie a lui Bezos în faţa Congresului.

Un raport detaliat cu acuzaţiile împotriva celor patru platforme tehnologice, dar şi recomandări cu privire la modul de atenuare a puterii lor de piaţă ar putea fi publicat până la sfârşitul verii sau la începutul toamnei de către comisie, care a strâns 1,3 milioane de documente din partea companiilor, după cum au declarat consilieri ai comisiei.