Regele saudit Abdullah bin Abd al-Aziz Al Saud şi şeicul din Qatar Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani sunt unicii suverani a căror avere a crescut în acest an, potrivit unei liste publicate de revista Forbes, cu cei mai bogaţi 15 monarhi din lume, listă în fruntea căreia se află regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, transmite joi EFE.

Monarhul octogenar al Thailandei are o avere de 30 de miliarde de dolari, sumă care nu a crescut însă din 2009, aşa cum s-a întâmplat în cazul regelui saudit şi al şeicului din Qatar.

Abdallah bin Abd al-Aziz Al Saud, în vârstă de 86 de ani, se află pe a treia poziţie din listă, cu 18 miliarde de dolari, după sultanul din Brunei, Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, care deţine suma de 20 de miliarde de dolari, indică Forbes.

‘Economia Arabiei Saudite va experimenta o creştere record de 4 la sută în acest an, iar sporirea averii monarhului este un exemplu clar al acestui fenomen’, adaugă revista, pe a cărei listă mai există doar un alt monarh mai bogat decât anul trecut – şeicul din Qatar, care ocupă locul al 8-lea, cu 2,4 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, nu se poate spune că a fost un an bun pentru casele regale şi, potrivit Forbes, „cei mai bogaţi 15 monarhi din lume au făcut eforturi pentru a-şi menţine averea. În acelaşi timp, valoarea totală la care se ridică averea grupului a scăzut cu 9 la sută”.

Suveranul din Liechtenstein ocupă cel de-al şaselea loc din listă, cu 3, 5 miliarde de dolari, urmat fiind de monarhul marocan, Mohammed al VI-lea, cu 2,5 miliarde, şi de principele Albert de Monaco, cu un miliard de dolari.

SURSA: Agerpres, Forbes