Dat fiind faptul că băncile ocupă un rol important în economie şi societate, era aproape imposibil să nu existe bancheri care să nu se fi numărat printre cele mai influente personalităţi ale lumii.

De-a lungul timpului, băncile au cunoscut numeroase schimbări. Revista belgiană „L’Echo” a realizat o listă a bancherilor care au revoluţionat sistemul bancar şi, odată cu el, lumea întreagă.

Mayer Rothschild

Rothschild nu este doar o familie, ci o dinastie. Mayer Rothschild s-a născut în 1744 într-un cartier locuit de evrei, undeva în Frankfurt. La început a fost un modest comerciant, după care, încet-încet, a devenit unul dintre cei mai mari bancheri din Europa la vremea aceea. Revista americană „Forbes” spune despre Mayer Rothschild că este „fondatorul băncii internaţionale”.

Pentru a-şi putea gestiona cât mai bine imperiul financiar, Mayer Rothschild şi-a trimis patru din cei cinci fii în patru mari oraşe europene: Viena, Londra, Napoli şi Paris.

Banca fondată de Rothschild a reuşit să se bucure de o mare influenţă din cauza faptului că a devenit sprijinul a numeroase guverne din întreaga lume.

J.P. Morgan

Banca de investiţii J.P. Morgan, care poartă numele fondatorului său, este o instituţie deosebit de importantă pentru Wall Street. Aceasta îşi are originea în Londra, unde omul de afaceri american George Peabody a creat o bancă de investiţii în 1838. 6 ani mai târziu, s-a ascociat cu Junius Morgan, care a cumpărat mai târziu întregul pachet de acţiuni.

Banca şi-a căpătat un renume din momentul în care a fost condusă de fiul acestuia, John Pierpont Morgan, care s-a stabilit la New York în 1871. După ce şi-a numit instituţia după numele său, Morgan a reuşit să o transforme în cea mai mare instituţie financiară de investiţii din Statele Unite, din cauza creditelor pe care le acorda pentru afacerile din zona industriei. Puţini ştiu că foarte multe reţele de căi ferate din America au fost făcute cu bani luaţi de la J.P. Morgan.

Momentul de glorie al băncii s-a consumat în timpul unei crize. Mai exact, în anul 1907, când panica ameninţa sistemul financiar, John Pierpont Morgan a luat iniţiativa de a face injecţii de capital masive în economie pentru a restaura încrederea consumatorilor.

Paul Warburg

Bancherul german Paul Warburg este fondatorul ideii de bancă centrală. În 1913, Rezerva Federală americană a fost înfiinţată la iniţiativa sa.

Amadeo Giannini

Pe vremea când italianul Giannini făcea primi paşi pe Wall Street, afacerile bancare aparţineau doar elitei.  Acest fiu de imigranţi italieni va schimba radical lucrurile. Giannini a popularizat  sistemul bancar, acordând împrumuturi oamenilor care nu aparţineau păturii superioare a societăţii americane.

În 1916, deţinea deja câteva sucursale bancare, iar 12 ani mai târziu a fuzionat cu Bank of America, iar noua instituţie creată păstrează acest nume pentru că reflectă perfect obiectivul social al băncii.

Amadeo Giannini este singurul bancher care figurează pe lista celor 100 de personalităţi marcante a secolului XX, realizată de „Time”.

Charles Merrill
 
Charles Merrill a amplificat mişcarea începută de Giannini. În 1914, a creat banca Merrill Lynch şi a acordat credite americanului cu venituri medii, ceea ce a reprezentat un risc care a avut consecinţe exterm de negative în crahul din anii ’30.

Ca o ironie a sorţii, Merrill Lynch a fost una dintre primele victime ale crizei pe care o traversăm la ora actuală, tocmai din cauza creditelor de tip subprime, acordate fără acoperire. 

Şi tot ca o ironie a sorţii, în septembrie anul trecut, a fost cumpărată chiar de către  Bank of America.