Concret, românii care au lucrat până la 31 decembrie 2010 trebuie să facă demersuri pentru a intra în posesia carnetului de muncă. Acesta este un act necesar pentru ieșirea la pensie.

În prezent, vechimea în muncă de dovedește printr-o adeverință de la fostul angajator. Acestea pot fi obținute și de la inspecțiile teritoriale de muncă.

Carnetul de muncă a fost înlocuit în 2010

Deși carnetul de muncă a fost înlocuit acum 10 ani de către Revisal, registrul electronic de evidență a salariaților, acesta nu a ajuns în prezent la oameni. Aceste carnete sunt o dovadă a vechimii în muncă.

„Vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă”, se arată în Codului muncii, citat de voxbix.ro

Este necesar să intrați în posesia carnetului

„Concluzionând, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente : carnetul de muncă până la 31 decembrie 2010 iar după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și / sau ITM .

Dacă nu aveți carnetul de muncă acasă, atunci poate nu ar fi rău să vă interesați despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii în specialitate pentru vreun concurs sau alte situații care necesită prezența acestuia”, atenționează ITM Harghita.