Judecătorii de la Strasbourg au apreciat în unanimitate că arestarea în acest caz reprezintă o încălcare a dreptului la libertate şi siguranţă garantat prin articolul 5 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Cu majoritate, instanţa a decis de asemenea că a fost încălcat dreptul la liberă exprimare consfinţit de articolul 10 al convenţiei, conform agerpres.ro

De ce a fost acuzat jurnalistul

CEDO a fost sesizată de ziaristul Ahmet Sik, care în decembrie 2016, când a fost ridicat de la domiciliu, lucra pentru cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet.

Sik a fost acuzat că face propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pentru Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C) şi pentru FETO, reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, considerat de Ankara vinovat de puciul nereuşit din 2016.

Jurnalistul a fost anchetat cu privire la articole publicate în ziar şi la mesaje difuzate în reţelele sociale. El a rămas în arest preventiv timp de un an şi două luni, până în martie 2018.

CEDO a subliniat că articolele incriminate ‘aveau valoare de informaţie jurnalistică şi contribuiau la dezbaterea publică din Turcia‘ şi a conchis că arestarea preventivă a lui Sik ‘în lipsa unor motive plauzibile’ că ar fi comis vreo infracţiune a constituit ‘un amestec în exercitarea dreptului la liberă exprimare’.

Judecătoarea turcă şi judecătorul lituanian din complet au formulat opinii parţial divergente.

Curtea a condamnat Turcia la plata unor daune morale de 16.000 de euro.

În aprilie 2018, Sik a fost condamnat de o instanţă din Istanbul la şapte ani şi jumătate de închisoare. El a făcut apel, iar procesul încă nu s-a încheiat.

CEDO a mai condamnat luna aceasta Turcia şi pentru arestarea preventivă a altor 10 jurnalişti de la Cumhuriyet.