Ceasurile de mână au fost abandonate de majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri, fiind folosite doar de pasionaţi sau de persoanele în vârstă, însă acestea ar putea reveni în prim plan sub formă de ceasuri inteligente. Ideea unui ceas de mână inteligent nu este nouă. Primele astfel de ceasuri au fost lansate la începutul anilor ’70. Hamilton Watch Company a lansat, în 1972, primul ceas inteligent denumit Pulsar. Brandul a fost cumpărat de Seiko în 1978. După patru ani, japonezii au lansat un nou model denumit Pulsar NL C01, capabil să memoreze 24 de caractere, iar un an mai târziu modelul Data 2000 avea capacitatea de a face calcule. Ceasul dispunea şi de o tastatură externă pentru introducerea de date. În anii ‘80 şi Casio a început să fabrice ceasuri inteligente, iar în iunie 2000 IBM a prezentat un prototip de ceas care rula sistemul de operare Linux.

În zilele noastre, aproape toţi marii producători de electronice lucrează la un ceas inteligent sau au deja unul în portofoliu. Printre aceste companii se numără Acer, Apple, BlackBerry, Google, LG, Microsoft, Qualcomm, Samsung, Sony şi Toshiba. Companii precum Hewlett Packard, Lenovo sau Nokia nu au anunţat, încă, nimic în acest sens.

Piaţa globală de ceasuri inteligente va depăşi cinci milioane de unităţi anul viitor, după ce în 2012 s-au vândut puţin peste 300.000 de unităţi, iar anul acesta piaţa este estimată la jumătate de milion de unităţi, conform datelor firmei de cercetare Canalys. O altă firmă de cercetare, Newmarket Insights, anticipează că în 2015 vânzările vor depăşi 15 milioane de unităţi, iar în 2020 se va trece pragul de 373 de milioane de ceasuri inteligente. Aceste cifre vor trebui reconsiderate dacă zvonurile se adeveresc şi Apple va lansa un ceas inteligent anul viitor. Apple ar putea vinde câteva zeci de milioane de unităţi în primul an.

Cele mai populare

Americanii de la Apple au depus, în luna iulie a acestui an, o cerere pentru obţinerea unei licenţe pentru marca iWatch în Japonia. La numai două luni, Samsung lansa, la IFA Berlin, unul dintre cele mai mari târguri de electronice din lume, Galaxy Gear, primul ceas inteligent al companiei. Cu Galaxy Gear utilizatorii pot primi notificări referitoare la cele mai recente mesaje primite, apeluri şi e-mailuri, alături de alerte. Terminalul dispune de un difuzor încorporat, care permite realizarea apelurilor hands-free, păstrând, în acelaşi timp, dispozitivul conectat. Cu alte cuvinte, se poate efectua un apel cu ajutorul Galaxy Gear, fără să fie atins ecranul. Ceasul a primit însă și critici, unul dintre principalele motive fiind acela că  nu este compatibil cu majoritatea modelelor de telefoane mobile Android, ci doar cu smartphone-ul Galaxy Note 3 şi tableta Note 10.1.

Mult mai populare sunt modelele Sony sau Peeble. Pebble Technology este un proiect finanţat prin Kickstarter, iar ceasul lor este mult mai ieftin decât Gear şi funcţionează sincronizat cu orice telefon cu iOS sau Android. Ceasul afişează notificări legate de email sau reţele de socializare, rezistă la apă şi la înălţimi de peste 3.000 de metri, oferind totodată şi cea mai mare autonomie dintre toate modelele de pe piaţă, de aproximativ o săptămână. Îi lipsește însă camera foto. Rezistent la apă este şi SmartWatch 2 SW2, model lansat de Sony, la finele lunii septembrie. Acesta se conectează la orice smartphone care are sistem de operare Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Mai nou, prin intermediul său pot fi vizualizate mesajele, apelurile sau e-mailurile primite pe telefon. Cel mai scump ceas de pe piaţă este i‘m Watch, creat de italienii de la i‘m S.p.A. Acesta are un preţ de 1.549 de lei, are propriul său sistem de operare şi propriul său magazin online, însă nu face mai multe decât restul ceasurilor de mai sus.

 

foto: i‘m Watch

Ecran: 1,54 inchi

Procesor:  IMX233

Memorie: 128 MB RAM

 

Sony Smartwatch 2 SW2

Ecran: 1,6 inchi Procesor:  ARM Cortex-M3;

Conectivitate: Bluetooth 3.0, NFC; Autonomie: 3-4 zile; Rezistent la apă şi praf;
Preţ:770 lei

 


Samsung Galaxy Gear

Ecran: 1,65 inch; Procesor: 800 MHz

Memorie: 512 MB RAM; Spaţiu de stocare: 4 GB; Cameră foto: 1,9 MP;
Preţ: 1.230 lei


 

Pebble Watch – Ecran: 1,26 inchi; Procesor:  ARM Cortex-M3; Memorie: MB RAM; Bluetooth 4.0; Autonomie: 5-7 zile; Rezistent la apă şi altitudini de 3.000 de metri

Preţ: 500 lei