Pasionații de ceasuri din întreaga lume urmăresc cu mare atenție evenimentele al căror scop este punerea în evidență a celor mai interesate produse din lumea orologieriei. Evenimentul de la Geneva, țara marilor producători din segmentul „haute-horlogerie”, este menit, pe lângă decernarea unor premii pentru excelență, să susțină reputația artei maeștrilor ceasornicari și să sublinieze valorile industriei ceasurilor de lux într-o lume care pare tot mai puternic dominată de falsuri.

Ediția din acest an a Grand Prix d’Horlogerie de Genève a avut un juriu compus din personalități de renume din industria ceasurilor printre care Aurel Bacs, expert în ceasuri de colecție, Carlos Alonso, redactor șef al publicației mexicane Tiempo de Relojes, René Beyer, CEO al Beyer Chronometrie AG și al muzeului ceasurilor din Zurich, Stephan Ciejka, director al publicației franceze La Revue des Montres, Benjamin Clymer, fondator al Hodinkee din SUA, Zhixiang Ding, Philippe Dufour, Nick Foulkes și mulți alții. Pentru cei care cunosc aceste nume este limpede că premiile acordate la Geneva sunt cât se poate de reprezentative. Este posibil și ca unii dintre colecționarii români să sesizeze faptul că în juriul de mai sus se află persoane care decid și câștigătorii premiilor „Temporis Gala Awards”, concurs desfășurat anual la București având o puternică reprezentativitate la nivel mondial. De altfel, aceste două competiții, doar aparent concurente, sunt cele mai importante din industria europeană a ceasurilor.

Revenind la Grand Prix d’Horlogerie de Genève, eveniment desfășurat la sfârșitul lunii octombrie, premiul cel mare, „Aiguille d’Or”, a fost cucerit de casa Greubel Forsey pentru Tourbillon 24 Secondes Vision.  Maeștri reputați, Robert Greubel și Stephen Forsey au început colaborarea cu aproape 20 de ani în urmă, reușind să uimească pasionații în 2003 cu inovativul Double Tourbillon 30°. Tourbillon 24 Secondes Vision este un ceas prezentat în ianuarie 2015 la SIHH. Are o carcasă cu un diametru de 43,5 mm și este cu 2,5 mm mai subțire decât orice piesă GF produsă până acum. Deschiderea mare a tourbillonului, cu un diametru de 14 mm, este vizibilă în zona orei 9. Partea din spate lasă ochiul să observe rezerva de putere de 72 de ore și o impresionantă cupolă din sticlă cu o înălțime de 16 mm. Acesată operă de artărealizată de Greubel Forsey, doar aparent simplă,  are un preț de 290.00 de euro în cazul carcasei realizate din aur alb.

În afara Marelui Premiu acordat celor de la Greubel Forsey, alte premii au fost acordate unor piese ca Hublot Big Bang Broderie – Ladies’ Watch, Fabergé Lady Compliquée Peacock – Ladies’ High-Mech Watch, Voutilainen GMR – Men’s Watch, Piaget Altiplano Chrono – Chronograph Watch, Ulysse Nardin Ulysse Anchor Tourbillon – Tourbillon Watch, Hermès Slim d'Hermès QP – Calendar Watch, Girard-Perregaux Minute Repeater Tourbillon with Gold Bridges – Striking Watch, Jaquet Droz The Charming Bird – Mechanical Exception Watch, Tudor Pelagos – Sports Watch, Audemars Piguet Diamond Punk – Jewellery Watch, Blancpain Villeret cadran Shakudō – Artistic Crafts Watch, Piaget Extremely Piaget Double Sided Cuff Watch – Revival Watch, Antoine Preziuso Tourbillon of Tourbillons – Innovation Watch, Laurent Ferrier Galet Square – Horological Revelation Watch și Habring Felix – premiul „Petite Aiguille”. Premiul special al juriului a fost acordat celor trei maeștri ceasornicari de la Vacheron Constantin care au realizat Reference 57260, Micke Pintus, Yannick Pintus și Jean-Luc Perrin, în timp ce premiul publicului a ajuns la Antoine Preziuso.

Și dacă tot vorbim de Preziuso este de menționat că același maestru ceasornicar a fost premiat în această primăvară la București în cadrul TEMPORIS Awards Gala, la categoria Bad Boy`s Watch pentru piesa Tourbillon of Tourbillons. De altfel, Antoine Preziuso a devenit și membru al TEMPORIS Hall of Fame odată cu sosirea acestuia în România. Alături de el, în acest club select dedicat de revista românească geniului, viziunii, inspirației și competenței au mai intrat în acest an Jean-Daniel Dubois și Franc Vila.

Trei maeștri, un ceas de legendă

Intrați în posesia premiului juriului de la Grand Prix d’Horlogerie 2015, Micke Pintus, Yannick Pintus și Jean-Luc Perrin sunt realizatorii deja celebrului Reference 57260, cel mai complicat ceas din lume. Conform celor de la Vacheron Constantin, noua vedetă a ceasornicăriei mondiale are nu mai puțin de 2.800 de componente, iar pentru realizarea acestui ceas cu 57 de complicații au muncit cei trei maeștri ceasornicari mai bine de opt ani. Ascunse într-o carcasă din aur de 18 carate cu un diametru de 98 mm și o grosime de 50,55 mm, componentele Reference 57260 sunt atât de complex îmbinate încât multe dintre acestea pot fi observate doar după o îndelungă cercetare cu lupa. Nici afișarea celor 57 de complicații nu a fost simplă, ceasul având nevoie nu de una ci de două fețe pentru a face loc tuturor acestora.

(Articol publicat în Suplimentul Capital LUXURY apărut pe 11 decembrie 2015)