Cea mai mare companie de rafinare din Polonia a semnat un contract cu Exxon Mobil

PKN Orlen a semnat un acord cu grupul american Exxon Mobil pentru a importa aproximativ un milion de tone de ţiţei pe an, conform reuters.com

Este demn de menționat că rafinăriile poloneze importă cea mai mare parte a ţiţeiului din Rusia prin conducte. Totuși, acestea iau măsuri pentru a-şi reduce dependenţa.

Premieră în industria de ţiţei

„Pentru prima dată, PKN Orlen a încheiat un acord pe termen lung pentru furnizarea de ţiţei din SUA. În urma acordului cu Exxon vom primi aproximativ un milion de tone de ţiţei pe an pentru rafinăriile noastre din Polonia, Cehia şi Lituania. Continuăm să ne diversificăm sursele de aprovizionare”, a declarat directorul general al PKN Orlen, Daniel Obajtek, conform sursei menționate.

PKN Orlen, care a început deja să construiască un centru de producţie a hidrogenului în centrul Poloniei, intenţionează ca până în 2030 să investească 25 de miliarde de zloţi (6,6 miliarde de dolari), pentru a-şi reduce emisiile de CO2 cu peste 20%. De asemenea, rafinăriile care aparţin grupului PKN Orlen primesc în prezent ţiţei din Arabia Saudită şi Rusia.

Pierderi nemaivăzute pentru Exxon Mobil

Pierderi nemaivăzute în Exxon Mobil. Anul trecut, compania a redus investiţiile în proiecte noi cu aproape o treime și a prezentat planuri de restrângere a forţei de muncă cu până la 15%, transmite reuters.com

Astfel, a acumulat datorii de 21 de miliarde de dolari pentru a acoperi pierderile și costurile de restructurare cauzate de pandemia COVID-19.

„Schimbările au loc pe fondul celor mai dificile condiţii din piaţă întâlnite vreodată de Exxon”, a declarat directorul general Darren Woods, conform sursei menționate.

Trebuie menționat că Exxon va reduce în timp costurile cu 6 miliarde de dolari pe an, comparativ cu 2019. În 2019, Exxon a obţinut un profit de 14,34 miliarde de dolari.

Sursă foto: Dreamstime