Botezat Global Center, paralelipipedul de 100 m înălţime, cu o laturile de 500 x 400 m, este prezentat ca “cea mai mare clădire integrată din lume”. Faţada exterioară este practic terminată şi o armată de muncitori lucrează din plin la interior, unde ar încăpea 20 de opere din Sydney, potrivit edililor din Chengdu, metropolă de 14 milioane de locuitori.

Realizat de dezvoltatorul local China Exhibition and Travel Group (ETG), complexul monumental va avea o plajă artificială echipată cu tobogane imense, la malul unei mări de apă dulce, totul sub o uriaşă cupolă de sticlă. El urmează să fie finalizat înaintea forumului internaţional al revistei americane Fortune (cea mai veche revistă pe teme economice din America de Nord, creată în 1930), programat la Chengdu, pe 6-8 iunie 2013. Se pare că manifestarea va fi deschisă ce noul lider chinez Xi Jinping, în prezenţa unor patroni de companii multinaţionale din toate colţurile lumii.

Edificiul se va întinde pe 1,7 milioane de m2 – prin comparaţie, Pentagonul nu are “decât” 600.000 -, dintre care 400.000 m2 vor fi destinaţi unor magazine de lux. Clădirea va mai adăposti birouri, săli de conferinţe, un complex universitar, două centre comerciale, două hoteluri de cinci stele, un cinematograf IMAX, un “sat mediteranean”, un patinoar şi un vas de piraţi, potrivit unei liste incomplete. Structura are acoperişul în formă de val, într-un oraş aflat la mii de kilometri de orice coastă maritimă.

În Global Center nu va exista norul gros de poluare care acoperă în cea mai mare parte a timpului oraşul. “Am preluat o tehnică japoneză: 24 de ore din 24 va exista un soare artificial care va asigura şi temperatura potrivită”, spun dezvoltatorii. În complex va fi şi o staţie de metrou, botezată “Parcul oceanic”.

Principala atracţie va fi “malul mării”, alcătuit dintr-o plajă de nisip de peste 5.000 m2, un curs de apă pentru rafting şi o faleză unde 6.000 de “turişti”, aşezaţi sub umbrele, vor putea mânca fructe de mare, uitându-se la cele mai mari valuri din lume produse în interior, mai spun promotorii. În locul orizontului se va afla un ecran cu diode electroluminiscente, cu o lungime de 150 m, prezentat şi el ca cel mai mare instalat vreodată. Soarele va răsări şi va apune pe acest ecran, iar briza marină va adia cu gingăşie.

În faţa Global Center se va înălţa o altă clădire imensă, Centrul pentru arte contemporane din Chengdu, operă a arhitectei anglo-irakiene Zaha Hadid, prima femeie căreia i s-a decernat prestigiosul premiu Pritzker. El va cuprinde un teatru, o operă şi un muzeu. Pe esplanada dintre cele două edificii, pe care edilii locali le compară fără modestie cu piramidele egiptene, va fi instalată o imensă fântână arteziană muzicală, care va arunca apa la 60 m înălţime.

Oraşul Chengdu, care înregistrează o creştere economică de două cifre şi care prevede să treacă de la două linii de metrou în prezent la zece în 2020 şi să construiască al doilea aeroport, intenţionează să devină noul Silicon Valley mondial.
Sursa: Agerpres