Într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Rusiei a informat că va deveni acţionar major la Bank Otkritie, a şaptea mare bancă din Rusia în funcţie de active, utilizând un fond dedicat curăţării bilanţurilor băncilor care au cumulat împrumuturi toxice. 

„Banca Centrală a Rusiei va oferi sprijin financiar pentru banca Otkritie, garantând continuarea activităţilor sale”, se arată în comunicatul băncii centrale. 

Cu toate acestea, salvarea Otkritie este posibil să alimenteze îngrijorările cu privire la întregul sistem bancar din Rusia, având în vedere faptul că este vorba de cea mai mare bancă privată din Rusia. În plus, unii dintre acţionarii Otkritie au legături cu mari entităţi publice, ceea ce i-a determinat pe unii analişti să susţină că Bank Otkritie era prea mare şi prea influentă pentru a fi lăsată să se prăbuşească. 

„Pe de o parte, anunţul Băncii Centrale aduce o uşurare pe piaţă. Pe de altă parte, situaţia generală şi măsurile adoptate de Banca Centrală dau naştere la semne de întrebare cu privire la calitatea supervizării Băncii Centrale asupra uneia dintre instituţiile de credit de importanţă sistemică din Rusia”, a declarat Dmitry Polevoy, economist şef la ING Bank în Moscova. 

Banca Centrală a Rusiei nu a oferit detalii cu privire la sumele cheltuite pentru salvarea Bank Otkritie, dar a precizat că intenţionează să preia o participaţie de 75% după ce va evalua poziţia oficială a băncii. Până acum, cea mai mare salvare a unei bănci din Rusia a fost în 2011, când au fost cheltuite 395 miliarde ruble (6,7 miliarde de dolari) pentru sprijinirea Bank of Moscow, care la acea dată era a cincea mare bancă rusească. 

Banca Otkritie, parte a grupului mai larg Otkritie, a crescut rapid în ultimii ani, preluând mai multe bănci, fonduri şi companii de asigurări. Însă viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Dmitry Tulin a subliniat că această expansiune rapidă a fost finanţată prin împrumuturi, iar banca şi-a asumat riscuri importante. Problemele de la Otkritie au devenit publice după ce, la începutul lunii iulie, agenţia rusească de rating ACRA a acordat băncii un rating „BBB minus”, citând calitatea redusă a portofoliului de credite. Ulterior, investitorii au început să vândă acţiuni Otkritie, iar luna această Moody’s a anunţat că pune ratingul Otkritie sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare. Potrivit Moody’s, în lunile iunie şi iulie depozitele Otkritie s-au diminuat cu 435 miliarde ruble (7,40 miliarde de dolari), echivalent cu 18% din pasivele băncii. 
AGERPRES