Lanțul de restaurante grecești de tip fast-food fondat de omul de afaceri Ștefan Mandachi, cel care a construit simbolic un metru de autostradă din banii săi, va avea o nouă unitate. Cel de-al patrulea restaurant Hercule va fi inaugurat în perioada următoare, în incinta Mandachi Hotel&Spa, din municipiul Suceava. Conceptul va fi, însă, ușor schimbat și adaptat amplasării într-un hotel de patru stele: meniul va fi diversificat, vor exista mese și ospătari.

Noul restaurant Hercule va avea 12 angajați și, deși își va păstra caracterul grecesc și o mare parte din meniul oferit în celelalte unități Hercule, va avea și preparate noi, cum sunt pastele cu fructe de mare, brânza feta la grătar și saganaki (aperitive grecești, pregătite în tigaie). Acestea se vor alătura diverselor tipuri de gyros, souvlaki, salată cu brânză Halloumi, toate asezonate cu sosuri din legume cultivate natural și sos tzatziki.

„Suntem nerăbdători să deschidem Hercule și am încredere că atât preparatele, cât și serviciile se vor ridica la nivelul așteptărilor clienților noștri. Din păcate, această inaugurare vine pe fondul unei decizii grele, dar necesare, pe care am fost nevoit să o iau, aceea de a închide restaurantul Don Stefano, pentru că m-am confruntat cu o problemă frecventă pe piața locală a serviciilor de lux: lipsa personalului suficient de bine calificat. Este dificil să găsești bucătari și ospătari pentru acest tip de restaurante chiar și în București, nu doar în orașele de provincie. Un alt inconvenient este salarizarea, care trebuie să fie pe măsură, și unde intervin impozitele foarte mari pe care trebuie să le suporte angajatorul, ceea ce face grea supraviețuirea unui antreprenor pe această piață. Așadar, pe de o parte te confrunți cu lipsa forței de muncă, iar pe de alta cu un sistem de taxare a salariului net care ajunge la 72%”, explică Ștefan Mandachi, fondatorul rețelei Hercule și al Mandachi Hotel&Spa.

„În momentul de față, România are un deficit major de personal pe piața HoReCa, pe segmentul de patru și cinci stele. Oamenii cu experiență preferă să lucreze în străinătate, pentru că unui antreprenor român îi este greu să le ofere salariile corespunzătoare pregătirii și tipului de activitate pe care o au, din cauza sistemului de impozitare. Spre exemplu, eu am preferat să închid un restaurant unde nu mai puteam să le pun clienților la dispoziție serviciile aferente unei unități de patru stele. În cazul Hercule este mai ușor, pentru că instruirea angajaților, pe care o facem noi, indiferent de experiența prealabilă pe care o au, durează două săptămâni. Cred că posibile soluții pentru această problemă ar fi reducerea impozitelor și o politică solidă în ceea ce privește strategiile de retenție a personalului, în care să beneficiem de sprijinul statului. Primul pas, din punctul meu de vedere, ar fi organizarea unor întâlniri de consultare între instituțiile statului și mediul privat”, a mai punctat Ștefan Mandachi.

În prezent, lanțul de restaurante numără trei unități: una situată în centrul comercial Aurora Shopping Mall din Buzău, precum și două restaurante stradale, în Reșița și Vaslui. Lanțul a înregistrat, la finalul anului 2018, o cifră de afaceri de 1,14 milioane de euro, iar pentru 2019 se estimează atingerea pragului de 2 milioane euro.