Asociația Administratorilor de Fonduri din România a făcut un studiu, la începutul acestui an, în care a încercat să afle care este pricipala destinație de investiții, de plasare a banilor, în cazul în care un român are o anumită sumă de bani. Pe primul loc a ieșit că românii vor să îi cheltuiască în imobiliare. 

„Când o persoană cumpără o garsonieră, focusul acelei persoane este pe venitul pe care îl încasează pe chirie și mai puțin pe valoarea garsonierei sau apartamentului. Puțini stau să verifice lunar cât mai valorează garsoniera pe care au cumpărat-o. În schimb, este extrem de interesat de cât primește chiria și să o primească frecvent. Cea mai mare avere a românilor sunt activele imobiliare (77% n.r.) . Am cunoscut foare mulți clienți care 70-80% din avere o au în zona imbiliară. Pe zona de active financiare ponderea este mult mai mică”, apreciază Marius Popovici, directorul general al OTP Asset Management.

Acest lucru spune el, este total diferit față de ceea ce se întâmplă la nivelul Europei de Vest sau Satelor Unite, unde ponderea activelor financiare este mult mai mare în averea populației. 

„Românii doresc să investească în imobiliare pentru că randamentul obținut din imobiliare este mai mare decât randamentul în altfel de investiții clasice în active financiare. Din păcate, cei mai mulți dintre români când vorbesc de active financiare vorbesc despre depozite bancare. Este primul gând al românilor. În momentul de față, cel puțin, rata inflației este net superioară randamentului obținut dintr-un plasament bancar. Înseamnă că în momentul de față toți românii care au depozite bancare economisesc la un randament negativ pentru că rata inflației este mai mare decât cea a depozitelor bancare și, automat, valoarea este erodată de inflație”, a explicat directorul general al OTP Asset Management.

El a mai afirmat că odată cu anii 2008-2009, românii au înțeles, pentru prima dată, că prețul unei investiții imobiliare poate să scadă.
O problemă la investiția imobiliară clasică este legată de lichiditate. Este foarte greu să vinzi apartamentul dacă ai nevoie urgentă de bani. Cu cât vrei să obții mai repede niște bani dintr-o investiție imobiliară cu atât trebuie să vinzi cu un discount mai mare.
În 2017, perioada medie de vânzare a unui apartament afișat la prețul pieței era de 374 de zile. O investiție imobiliară ca să o lichidezi îți trebuie 3-4 luni de zile.

SURSA: hotnews.ro