Spre diferență de ceea ce ne fac să credem filmele americane când îi înfățișează pe mecanicii auto îmbrăcați în salopete albastre, întinși sub un automobil, tehnica de depanare a mașinilor de toate dimensiunile a evoluat mult în ultimul secol, iar prima schimbare notabilă a apărut chiar în anul 1925 când Peter Lunati a inventat cel dintâi elevator auto.

Cine a fost Peter Lunati și care a fost motivul pentru care el a inventat elevatorul auto?

Peter Lunati a fost un mecanic american căruia nu i se acordă în prezent suficientă recunoaștere pentru măreția invenției sale. El s-a născut în Tennessee în anul 1890 și a devenit mecanic încă din adolescență. Apoi, în timpul primului război mondial și-a servit cu mândrie țara acordând asistență emoțională soldaților americani întorși de pe frontul din Franța. Dar după terminarea războiului a revenit la vechea sa pasiune și s-a îndreptat din nou către automobule reușind chiar să-și deschidă propriul atelier.

Până ca Peter Lunati să inventeze primul elevator auto, în atelierele de la vremea aceea mașinile se depănau fiind mai întâi parcate deasupra unei gropi adânci. Nu era comod pentru mecanici nici acum 100 de ani să stea culcați pe spate sub un vehicul de câteva tone și oricum, astfel de metode nu le ofereau destulă libertate de mișcare, așa că pentru a putea repara mașini din picioare, săpau adânc în podelele atelierelor. Însă nici să intri la propriu în pământ pentru a efectua operațiunile de depanare nu era cea mai practică metodă, iar pentru persoanele claustrofobice practica aceasta era pur și simplu un coșmar. De aceea, era nevoie de soluții alternative care trebuiau găsite cât mai curând.

Lui Peter Lunati extraordinara idee de a ridica mașinile de la sol până la o înălțime favorabilă pentru mecanici i-a venit în timp ce se tundea la frizer. El a fost uimit cum profesionistul care îi tăia părul, prin rotirea scaunului, îi potrivea înălțimea pentru a-și ușura munca și astfel a avut o revelație. Văzând că tehnica funcționează atât de bine pentru ridicarea corpului său greu, de bărbat adult, Peter Lunati s-a întrebat cum ar fi să încerce să construiască un dispozitiv atât de mare încât să poată face același lucru și cu automobilele. Și astfel, la vârsta de 35 de ani a inventat primul elevator auto, un dispozitiv foarte evoluat chiar și pentru zilele noastre care nu numai că putea ridica de la sol mașinile , dar oferea și posibilitatea rotirii acestora la un unghi de 360 de grade.

Iar pentru faptul că la fel ca Peter Lunati existau și alte sute de mii de mecanici care se săturaseră să intre în pământ pentru mașinile lor, în doar 24 de ani de la invenție, s-au produs nu mai puțin de 100.000 de utilaje care au fost vândute în toate colțurile Statelor Unite, dar și peste granițele acestora.

Cât de importante sunt elevatoarele auto în ziua de azi?

Elevatoarele auto sunt la fel de necesare acum, cum erau în urmă cu 100 de ani. Cu toate că au evoluat odată cu trecerea timpului, ele nu s-au depărtat prea mult de la prototipul inițial, iar elevatoare ca cel inventat de Peter Lunati mai sunt folosite și în ziua de astăzi.

În prezent, cele mai moderne elevatoare auto sunt cele cu două coloane sau patru și elevatoarele cu structură de tip foarfecă. În funcție de modul în care sunt fabricate și sarcinile lor maxime de ridicare, acestea pot ridica de la sol atât autoturisme mici, cât și vehicule mari, de tonaj greu, în vederea depanării.

Pentru cei care doresc să-și dezvolte o afacere în domeniul mecanicii auto, investiția într-unul sau mai multe elevatoare auto este esențială încă de la începutul business-ului. Un astfel de aparat îl poți achiziționa în România de la magazine online precum EQP.ro, iar investiția în el se amortizează rapid datorită numărului mare de clienți pentru care îți este necesar.

Articol sustinut de EQP.ro